(Ovo je dio teksta (isječak) iz Tečaja Jyotisha “Početni stupanj 1. dio – Uvod u vedsku astrologiju“.)

I bez pomoći suvremene tehnologije, vedski su mudraci mogli izračunati da precesijska godišnja stopa iznosi 50˝ tj. 50 sekundi (točnije, 50,29 sekundi), ili oko 1° svake 72 godine (točnije, 71,66 godina). Točno 30° (trideset stupnjeva) nalazi se u svakom znaku Zodijaka (zviježđe), 60´ (minuta) u 1° (jedan stupanj), a 60˝ (šezdeset sekundi) u 1´ (jednoj minuti). Zbog toga je izračun od 50˝ tako malen da je gotovo neprimjetan. Dok su Europljani tijekom srednjeg vijeka i dalje raspravljali o tome je li Zemlja ravna ili okrugla, vedski su mudraci, mnogo stoljeća prije, s velikom točnošću otkrili koji utjecaj njihanje Zemlje ima na izračun položaja planeta glede njihovih efemerida.
Tropski zodijak (Sayana) je simboličan, dok je sideralni zodijak (Nirayana) dosljedan, u odnosu na uočljive astronomske položaje. Zapadna astrologija svoje proračune temelji na fiksiranom zodijaku u skladu s godišnjim dobima – tako Ovan označava početak proljeća, Rak početak ljeta, Vaga početak jeseni, a Jarac početak zime.
Vedska astrologija je usmjerena na zodijak sa stvarnim, vidljivim fiksnim zvijezdama i nema nikakve veze s godišnjim dobima.
Kada pažljivo pogledamo u nebo, tada možemo vidjeti da se Sunce nalazi na oko 6° Riba u proljetnom ekvinociju (ravnodnevnica). Točnije, tijekom 2011. godine ekvinocij (ravnodnevnica) se našao točno na 6° i tako načinio razliku između tropskog i sideralnog (zvjezdanog) zodijaka od 24°.
Poznati američki vedski astrolog, David Frawley, u svojoj knjizi “The Astrology of the Seers” (Astrologija vidovnjaka), napisao je sljedeće:
“Sideralni (zvjezdani) zodijak je, povijesno gledajući, vjerojatno izvorni zodijak, budući da je on vidljivi zodijak. Tropski je, koji je apstraktni zodijak, morao biti izveden iz njega, budući da se sve apstraktne stvari obično temelje na vidljivim stvarima.”

Ayanamsha

Ova matematička razlika između sideralnog (zvjezdanog) i tropskog zodijaka na sanskrtu se zove ayanamsha (čit. ajanamša). Ayana znači “precesija”, a amsha znači “dio” ili “odjeljak”. To se odnosi na broj stupnjeva ili na dio koji se nalazi na 1. stupnju Ovna u proljetnom ekvinociju. Ayanamsha trenutno iznosi 24°05´43˝ (početak 2017. godine), a Sunce se nalazi na oko 6° proljetnog ekvinocija. U 2010. godini, ayanamsha je iznosila točno 24°.
Ako želite izračunati svoju vedsku natalnu kartu, onda samo oduzmite 23° od svoje zapadne natalne karte. To je zato što je većina ljudi rođena kada je ayanamsha bila bliže 23°.
Godine 1950., ayanamsha je iznosila 23°09’.
U 285. godini nove ere, spomenuta su dva sustava bila usklađena s ayanamshom koja je tada iznosila 0°. Oba sustava su prihvaćala da je Sunce ušlo u znak Ovna u proljetnom ekvinociju. No, od tog datuma, Zapadna astrologija je ignorirala precesiju i fiksirala zodijak prema godišnjim dobima. Vedska astrologija je nastavila izračunavati precesiju kao što je to činila već tisućama godina. O tome svjedoči napomena o precesiji koja je spomenuta u Rig Vedi. Od 285. godine nove ere, ekvinocij napreduje preko znaka Riba, što će se nastaviti u još sljedećih 430 godina, a nakon toga će precesija ući u znak Vodenjaka.
Zanimljivo je napomenuti da će oko 11 200. godine, dva sustava biti dijagonalno suprotna. U to vrijeme, ayanamsha će iznositi 180° a Sunce će ući u Vagu u proljetnom ekvinociju.

Ipak, postoje neke kontroverze oko gore navedenih datuma. Razlog tome je što postoji više načina izračunavanja ayanamshe koji se razlikuju jedni od drugih za gotovo 2°. No, važno je istaći da je od njih u svijetu najpopularnija i najpriznatija ayanamsha koja se zove Lahiri ayanamsha, također poznata i kao Chitrapaksha ayanamsha. Ova je ayanamsha usvojena od strane bivšeg šefa “Astro-Research Bureau of Calcutta”, N. C. Lahirija, i to 1954. godine.
Lahiri ayanamsha je odobrena od strane Indijske vlade. Ovu ayanamshu preporučuje i K.N. Rao, najpoznatiji indijski astrolog, i isključivo ćemo nju koristiti u ovom Tečaju.
Sljedeća najpopularnija ayanamsha je B.V. Raman ayanamsha čiji je tvorac ranije spomenuti poznati indijski astrolog B. V. Raman (1912-1998.). No, ovu ayanamshu nećemo koristiti.
Inače, tropski sustav je Sayana sustav, što znači “s ayanom”, budući da skreće od stvarnih fiksnih konstelacija u vrijeme proljetnog ekvinocija (ravnodnevnica). S druge strane, Sideralni (zvjezdani) sustav je Nirayana sustav, što znači “bez ayane”, jer je usklađen sa stvarnim fiksnim konstelacijama u vrijeme proljetnog ekvinocija.

Tablica ispod pokazuje vremensku razliku između Sunčevih tranzita u Zapadnom i Vedskom sustavu:

Još ponešto o ayanamshi i dva zodijaka

Važno je znati da je nemoguću napraviti astrološku analizu kombinirajući dva različita sustava astrologije: (1) Zapadni koji koristi tropski zodijak i (2) Jyotish (vedska ili indijska astrologija) koja koristi sideralni zodijak. Osnovna razlika je u znakovima koja iznosi puna 24° (jedan znak zodijaka ima 30°), što znači da se ova dva sustava teoretski podudaraju u svega 20%, dok različitost u tumačenju iznosi 70-80%.
Jyotish sadrži vrlo komplicirane kombinacije planeta, koje nije moguće otkriti promatranjem. On daje mnogo više detalja o karakteru osobe, o njenoj karmi (sudbini) i različitim stvarima koje ona treba naučiti u svome životu, što nije slučaj u Zapadnoj astrologiji koja je prvenstveno temeljena na promatranju. Dakako, ovdje ne želimo nikako ustvrditi kako je zapadni sustav inferioran ili manje precizan, no, na temelju dosadašnjih praktičnih iskustava astrologa diljem svijeta može se reći da je Jyotish u mnogim svojim dijelovima ipak nadmoćniji i precizniji.
Druga bitna razlika između ova dva spomenuta sustava, o čemu smo ranije već govorili, ogleda se u tome što se na Zapadu rabi nepokretni zodijak (tzv. tropski zodijak ili Sayana), dok Jyotish koristi sideralni zodijak (Nirayana) i ayanamshu. Ova se razlika ogleda u tome što je u zapadnom horoskopu 1. stupanj predstavljen znakom Ovna, koji u skladu s time predstavlja početak zodijaka. On je definiran kao položaj Sunca u trenutku proljetnog ekvinocija. Drugim riječima, prvi dan proljeća definiran je kao 0° Ovna i drugih se jedanaest znakova Zodijaka nadovezuje iza njega. Međutim, činjenica je, ako pogledate na nebo, da prvi dan proljeća pokazuje kako se Sunce nalazi na 6° Riba. Zato, zapravo, trebamo govoriti o dobu Riba, budući da u tom znaku započinje godina. Dakle, ayanamsha predstavlja razliku između prvog dana proljeća tj. ekvinocija i ulaska Sunca u znak Ovna. Od 2010. godine ayanamsha iznosi 24°, a tijekom sredine 2017. godine ona će iznositi 24°05´56˝. Na ovaj način možemo utvrditi i izračunati ayanamshu za godinu koju želimo i tako dobiti pravi položaj znaka u svom horoskopu u trenutku rođenja.
U praksi ovo znači da horoskop prema Jyotishu izgleda prilično različito od onog u Zapadnoj astrologiji, jer se svi znaci pomiču unatrag za ovih 24° (a time i raspored astroloških kuća i planeta). Pojednostavljeno rečeno, osobi koja je rođena 10.07.2015., recimo u Zagrebu, Sunce se, prema Jyotishu, nalazi na 23°47´, i to u znaku Blizanaca, dok će vam zapadni astrolog, koristeći tropski zodijak i ne uzimajuću u obzir ayanamshu, reći da se vaše Sunce nalazi u znaku Raka (21.06.-21- 07.). Jasno je kako ovo poprilično utječe na tumačenje vašeg horoskopa, jer se Sunce u Blizancima drukčije ponaša od Sunca koje se nalazi u znaku Raka, što za sobom povlači i drukčije tumačenje njegovih aspekata iz ovih znakova na druge planete i astrološke kuće.
Važno je znati da se ayanamsha “kreće brzinom” od oko -1° svake 72 godine (točnije, u razmaku od 71,66 godina).