Ovaj horoskop napravljen je za studente Jyotisha (vedska astrologija), točnije, polaznike mog profesionalnog tečaja. Ipak, potrudio sam se približiti brojna značenja i tehničke astrološke podatke i onima koji o Jyotishu ne znaju puno.

Gwyneth Paltrow, slavna američka glumica, rođena je s podznakom u Vodenjaku. Vodenjak, kao 11. znak u zodijaku, predstavlja razvojni stupanj na kojem se trudimo dati svoj doprinos većoj dobrobiti društva. To potvrđuje i njegov položaj zadnjeg zračnog znaka u Zodijaku (iza Blizanaca i Vage), budući da se kao takav odnosi na utjecajne društvene veze koje nam pomažu da ostvarimo svoje najveće želje, a također i na doprinos kojega dajemo društvu u cjelini. Primjenjive odlike Vodenjaka čine Gwyneth Paltrow slobodoumnom, originalnom, pomalo hladnom, ozbiljnom i rezerviranom.
Njezin se Rahu, povezan s filmom, televizijom i drugim elektroničkim medijima, nalazi u 11. kući priznanja i nagrada u konjukciji (yuti sambandha – “združenost”) s dobroćudnim Jupiterom. Jupiter se nalazi u svom Moolatrikona (MT), muškom znaku, Strijelcu, što je iznimno povoljan položaj. Rahu ovdje poprima snažne odlike Jupitera i djeluje vrlo povoljno. U svojim srednjim dvadesetima, Gwyneth Paltrow je postala jedna od najmlađih žena koja je osvojila “Oscara” za najbolju glumicu u filmu “Zaljubljeni Shakespeare” (1998.) i to u svojoj Maha dashi (planetarno razdoblje) Rahua.
U podznaku Vodenjaka, Mars vlada 3. kućom dramske umjetnosti i 10. kućom karijere. On se nalazi u 8. kući u konjukciji s egzaltiranim (EX) Merkurom (egzaltacije predstavlja “stanje velike snage i sreće”), vladarom 5. trikona kuće (“kuće sreće) i 8. kućom, i Suncem, vladarom 7. kendra kućom (“kuće snage”), tvoreći tako više Raja yoga (“visoki, kraljevski položaj”). Ove su Raja yoge vrlo snažne budući da se Merkur nalazi u svojoj vlastitoj kući (OH) u Navamsha karti, u znaku Blizanaca, dok je Sunce ovdje u egzaltaciji (EX), u Ovnu. Također je važno napomenuti da je njezin podznak, Vodenjak, u vargottami (najbolji odjeljak u natalnoj karti), a tako i Rahu i Ketu, te da se Yogakaraka (planet koji u podznaku istovremeno vlada trikonom, “kućom sreće”, i kendrom, “kućom snage”, pa time predstavlja “Najvećeg dobročinitelja”), Venera, nalazi u egzaltaciji (EX), u Ribama.
Čak su četiri njezina planeta u dobrom dostojanstvu (OH, EX, GF) u ovoj najvažnijoj Podjelnoj karti (Navamsha), i stoga mogu dati vrlo snažne rezultate.
Analiza od Chandra lagne (natalna karta od položaja Mjeseca) pokazuje potencijal za veliki uspjeh u dramskoj umjetnosti, i to puno jasnije. Ovdje nalazimo Parivarthana yogu (“Izmjena znakova”) između vladara 1. kuće, Venere (umjetnost), i vladara 3. kuće dramske umjetnosti, Mjeseca (popularnost), koji se nalazi u egzaltaciji (EX), u Biku. Štoviše, vladar 3. kuće dramske umjetnosti, Mjesec, nalazi se u 1. kući u konjukciji s vladarom 11. kuće karijere, Saturnom, Yogakarakom za podznak u Biku. Ovo je klasična kombinacija koja ukazuje na filmske zvijezde – snažan vladar 3. kuće povezan s vladarom 10. kuće i/ili 10. kućom karijere, uz dodatno formiranje Raja yoge.
Ne propustimo uključenost umjetničkih planeta, Venere i Mjeseca, i umjetničkih znakova, Bika i Raka. To pokazuje da će “talent” i “izvedba” na koje ukazuje 3. kuća i vladar 3. kuće ići u umjetničkom smjeru, a ne prema sportu (3. kuća također predstavlja i sport).
Gwyneth Paltrow je postigla svoj vrhunac u karijeri u Dashi Rahu-Mjesec. Mjesec, koji je dao ovakve sjajne rezultate kao vladar Antara dashe (pod-razdoblje), razumljivo potvrđuje ono što smo o njemu ranije rekli.
Isto tako i “dojmljivi planet” (lako “upija” utjecaje planeta s kojim je u kontaktu), Rahu, koji je vargottama, u 11. kući nagrada i priznanja od podznaka, dao je rezultate planeta s kojim je u konjukciji, vladara 11. kuće, Jupitera. Kao što sam rekao, Jupiter se ovdje nalazi u svom Moolatrikona (MT) muškom znaku, Strijelcu, što nam također potvrđuje razlog dobrih rezultata “dojmljivog” Rahua u njegovoj Maha dashi. Ali nepovoljan 6-8 odnos (raspon između astroloških kuća) između položaja Mjeseca i Jupitera, može biti pomalo zbunjujući. Dakako, ako ovdje propustimo postojanje vrlo snažne Mukuta yoge (ova planetarna yoga daruje osobi “krunu”). Pogledajmo pažljivo i vidjet ćemo da se od njezinog Mjeseca u Biku, Jupiter nalazi u 8. kući od njega, u svom Moolatrikona (MT) znaku, Strijelcu, formirajući tako snažnu Mukuta yogu. U slučaju Gwyneth Paltrow, Rahu se nalazi u Jupiterovom znaku, u konjukciji s Jupiterom, tako da se Dasha Rahu-Mjesec zapravo odnosi na “pojačanu” Dashu “Jupiter”-Mjesec. I upravo u tom razdoblju i pod-razdoblju, u kojem su se očitovali sjajni rezultati Mukuta yoge, ona je “okrunjena” za “Kraljicu holivudskih glumica”, primivši “Oscara” za najbolju glumicu u filmu “Zaljubljeni Shakespeare”.