Ovaj horoskop napravljen je za studente Jyotisha (vedska astrologija), točnije, polaznike mog profesionalnog tečaja. Ipak, potrudio sam se približiti brojna značenja i tehničke astrološke podatke i onima koji o Jyotishu ne znaju puno.

Vincent van Gogh (1853–1890.) bio je nizozemski postimpresionistički slikar koji je posthumno postao jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih ličnosti u povijesti umjetnosti Zapada. U desetak godina naslikao je oko 2100 umjetničkih djela, uključujući oko 860 ulja na platnu, od kojih većina potječe iz posljednje dvije godine njegova života. Oni obuhvaćaju pejzaže, mrtve prirode, portrete i autoportrete, a karakteriziraju ih žive boje i dramatičan, impulzivan i izražajan potez kista. Komercijalno neuspješan, borio se s teškom depresijom i siromaštvom, što je na kraju dovelo do njegovog samoubojstva u dobi od 37 godina.
Van Gogh je patio od psihotičnih stanja i deluzija i iako je bio zabrinut za svoju psihičku stabilnost, često je zanemarivao svoje fizičko zdravlje, nepravilno se hraneći i opijajući. Njegovo prijateljstvo s poznatim slikarom, Paulom Gauguinom, prekinuto je kada je u bijesu odsjekao dio vlastitog lijevog uha. Proveo je jedno vrijeme u psihijatrijskim bolnicama, no, njegova depresija je trajala i dalje. Vjeruje se da je u srpnju 1890. godine pucao sebi u prsa iz revolvera, i umro od ozljeda dva dana kasnije. Njegove posljednje riječi su bile: “Tuga će trajati zauvijek”. Van Gogh za života nije prodao ni jednu sliku, a smatrali su ga luđakom i promašenim slikarom. Njegova slava došla je tek nakon njegove smrti, kada je u javnosti prihvaćen kao neshvaćeni genije.
Vodile su se brojne rasprave o prirodi Van Goghove bolesti i njezinom učinku na njegov rad. Većina liječnika upućuje na bipolarni poremećaj tj. manično-depresivnu psihozu (bipolarna psihoza), kao i moguću epilepsiju temporalnog režnja s napadima depresije. Bez obzira na dijagnozu, njegovo stanje vjerojatno su pogoršali pothranjenost, prekomjerni rad, nesanica i alkohol.

Više planeta u njegovoj natalnoj karti nalazi se u nesretnom sandhiju (prvi ili posljednji stupanj znaka) ili problematičnoj Gandanti (posljednja tri stupnja vodenih znakova ili prva tri stupnja vatrenih znakova). Tako su njegov podznak i Rahu u sandhiju, a njima se pridružuje i Ketu u 7. kući. Debilitirani (DB) tj. “oslabljeni” Mjesec (um, osjećaji) u Škorpionu i Jupiter u Strijelcu nalaze se također u Gandanti. Granica između Škorpiona i Strijelca smatra se najtežom Gandanta pozicijom. I Merkur, vladar podznaka, jedva je, tek za nekoliko minuta, izbjegao sličnu situaciju u Ovnu.

U podznaku u Blizancima nalazi se Rahu, dakle, podznak (opće zdravlje) počiva na lošoj Rahu-Ketu osi, a dodatno prima aspekt od zloćudnog debilitiranog Saturna, vladara loše 8. dusthana kuće kroničnih bolesti i smrti, i Marsa, vladara 6. dusthana kuće akutnih bolesti i nevolja. Vladar podznaka, Merkur, nalazi se u konjukciji sa spomenutim prirodno zloćudnim Saturnom, ujedno i vladarom 8. dusthana kuće smrti.
Sunce se nalazi u konjukciji (yuti sambandha – “združenost”) s vladarom 6. dusthana kuće, zloćudnim Marsom, i vladarom 12. dusthana kuće izolacije i siromaštva, Venerom. Dakle, dva vladara dusthana kuća, Mars i Venera, nalaze se u konjukciji.
Od Arishta Bhanga (kombinacije koje poništavaju utjecaj Arishta yoga) spomenimo aspekt dobroćudnog Jupitera na vladara podznaka, Merkura, i sam podznak. Sunce se nalazi u konjukciji s dobroćudnom Venerom.

Van Gogh je počeo crtati u ranoj dobi, a kao mladić radio je kao trgovac umjetninama i često je putovao. No, okrenuo se vjeri i proveo jedno vrijeme kao protestantski misionar u južnoj Belgiji. Bio je lošeg zdravlja i patio je od samoće, a nakon što se vratio kući svojim roditeljima počeo je crtati. Njegov mlađi brat Theo financijski ga je uzdržavao, a njih dvojica vodili su dugu prepisku pismima.
U njegovoj natalnoj karti, Venera koja predstavlja umjetnost nalazi se u 10. kendra kući karijere u egzaltaciji (EX), u znaku maštovitih Riba, i tako tvori sjajnu Malavya Mahapurusha yogu koja daruje osobi vještinu u umjetnosti, slavu i ime. Venera se ovdje nalazi u konjukciji sa Suncem i Marsom, a oba su planeta u snažnoj Dik bali. Venera je vladar 5. kuće kreativnog izražavanja i umjetnosti, a Sunce vlada 3. kućom slikarstva pa ne čudi što se Van Gogh opredijelio za umjetničko zanimanje. Ipak, spomenuta Malavya Mahapurusha yoga nije mogla dati svoj puni plod zbog Venerine “ukliještenosti” između dva prirodno zloćudna planeta, Marsa i Sunca, i njezinog vladanja nad lošom 12. dusthana kućom. Njezin dispozitor, Jupiter, nalazi se na lošoj Ketu-Rahu osi i u Gandanta poziciji. Također, Venera se nalazi u Uttarabhadra nakshatri kojom vlada Saturn, a koji se nalazi u debilitaciji (“velika oslabljenost”), što dodatno slabi i Venerinu povoljnost i spomenutu Mahapurusha yogu.

Još jedna Mahapurusha yoga postoji u njegovoj natalnoj karti. Radi se o Hamsa Mahapurusha yogi, koju formira Jupiter u 7. kendra kući, nalazeći se u svom Moolatrikona (MT) znaku, Strijelcu. Ova yoga daruje osobi milosrđe, učenost, mudrost i religioznost. No, Jupiter se ovdje nalazi u vrlo uskoj problematičnoj konjukciji s Ketuom, koji, iako predstavlja snažnu intuciju, moć percepcije, mistična iskustva, psihičke uvide i jednostavnost, daje osobi i sumnju u sebe, povučenost, usamljenost, psihičku nestabilnost, iluziju i razočaranje. I Jupiter i Ketu nalaze se u problematičnoj Gandanti, što dodatno opterećuje Hamsa Mahapurusha yogu, koja tako nije mogla dati svoj puni plod. K tome, Jupiter se nalazi u Moola nakshatri, kojom vlada spomenuti Ketu.

No, ono što je presudni čimbenik njegove depresije i psihotičnih napadaja, stanje je njegovog Mjeseca, koji predstavlja um i osjećaje. Kao što možemo vidjeti, njegov se Mjesec nalazi u debilitaciji (DB) tj. “velikoj oslabljenosti”, i k tome u najlošije pozicioniranoj Gandanti (Škorpion-Strijelac). K tome, Mjesec se nalazi u lošoj 6. dusthana kući, koja predstavlja bolesti, poniženost, svađe, poteškoće, brige, tjeskobu i nezgode.

Njegov Rahu i podznak u Blizancima nalaze se u nesretnom sandhiju. Ipak, podznak ima olakotnu okolnost jer se nalazi u snažnoj vargottami (najbolji odjeljak u natalnoj karti). Unatoč tome što se Rahu i Ketu nalaze u svom snažnom Moolatrikona (MT) znaku, ovu povoljnost narušava njihov stupanj u znaku koji im uzrokuje sandhi stanje (Rahu) i Gandantu (Ketu).
Vincent van Gogh je preminuo u Dashi (planetarno razdoblje) Mjesec-Jupiter. Mjesec je vladar primarne 2. maraka kuće (“kuće ubojice”), a Jupiter vlada sekundarnom 7. maraka kućom, u kojoj je i smješten. Stanje oba planeta opisao sam ranije.