Ovaj horoskop napravljen je za studente Jyotisha (vedska astrologija), točnije, polaznike mog profesionalnog tečaja. Ipak, potrudio sam se približiti brojna značenja i tehničke astrološke podatke i onima koji o Jyotishu ne znaju puno.

Vincent van Gogh (1853–1890.) bio je nizozemski postimpresionistički slikar koji je posthumno postao jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih ličnosti u povijesti umjetnosti Zapada. U desetak godina naslikao je oko 2100 umjetničkih djela, uključujući oko 860 ulja na platnu, od kojih većina potječe iz posljednje dvije godine njegova života. Oni obuhvaćaju pejzaže, mrtve prirode, portrete i autoportrete, a karakteriziraju ih žive boje i dramatičan, impulzivan i izražajan potez kista. Komercijalno neuspješan, borio se s teškom depresijom i siromaštvom, što je na kraju dovelo do njegovog samoubojstva u dobi od 37 godina.
Van Gogh je patio od psihotičnih stanja i deluzija i iako je bio zabrinut za svoju psihičku stabilnost, često je zanemarivao svoje fizičko zdravlje, nepravilno se hraneći i opijajući. Njegovo prijateljstvo s poznatim slikarom, Paulom Gauguinom, prekinuto je kada je u bijesu odsjekao dio vlastitog lijevog uha. Proveo je jedno vrijeme u psihijatrijskim bolnicama, no, njegova depresija je trajala i dalje. Vjeruje se da je u srpnju 1890. godine pucao sebi u prsa iz revolvera, i umro od ozljeda dva dana kasnije. Njegove posljednje riječi su bile: “Tuga će trajati zauvijek”. Van Gogh za života nije prodao ni jednu sliku, a smatrali su ga luđakom i promašenim slikarom. Njegova slava došla je tek nakon njegove smrti, kada je u javnosti prihvaćen kao neshvaćeni genije.
Vodile su se brojne rasprave o prirodi Van Goghove bolesti i njezinom učinku na njegov rad. Većina liječnika upućuje na bipolarni poremećaj tj. manično-depresivnu psihozu (bipolarna psihoza), kao i moguću epilepsiju temporalnog režnja s napadima depresije. Bez obzira na dijagnozu, njegovo stanje vjerojatno su pogoršali pothranjenost, prekomjerni rad, nesanica i alkohol.
Više planeta u njegovoj natalnoj karti nalazi se u nesretnom sandhiju (prvi ili posljednji stupanj znaka) ili problematičnoj Gandanti (posljednja tri stupnja vodenih znakova ili prva tri stupnja vatrenih znakova). Tako su njegov podznak i Rahu u sandhiju, a njima se pridružuje i Ketu u 7. kući. Debilitirani (DB) tj. “oslabljeni” Mjesec (um, osjećaji) u Škorpionu i Jupiter u Strijelcu nalaze se također u Gandanti. Granica između Škorpiona i Strijelca smatra se najtežom Gandanta pozicijom. I Merkur, vladar podznaka, jedva je, tek za nekoliko minuta, izbjegao sličnu situaciju u Ovnu.
U podznaku u Blizancima nalazi se Rahu, dakle, podznak (opće zdravlje) počiva na lošoj Rahu-Ketu osi, a dodatno prima aspekt od zloćudnog Saturna, vladara loše 8. dusthana kuće kroničnih bolesti i smrti, i Marsa, vladara 6. dusthana kuće akutnih bolesti i nevolja. Vladar podznaka, Merkur, nalazi se u konjukciji sa spomenutim prirodno zloćudnim Saturnom, ujedno i vladarom 8. dusthana kuće smrti.
Sunce se nalazi u konjukciji (yuti sambandha – “združenost”) s vladarom 6. dusthana kuće, zloćudnim Marsom, i vladarom 12. dusthana kuće izolacije i siromaštva, Venerom. Dakle, dva vladara dusthana kuća, Mars i Venera, nalaze se u konjukciji.
Od Arishta Bhanga (kombinacije koje poništavaju utjecaj Arishta yoga) spomenimo aspekt dobroćudnog Jupitera na vladara podznaka, Merkura, i sam podznak. Sunce se nalazi u konjukciji s dobroćudnom Venerom.
Van Gogh je počeo crtati u ranoj dobi, a kao mladić radio je kao trgovac umjetninama i često je putovao. No, okrenuo se vjeri i proveo jedno vrijeme kao protestantski misionar u južnoj Belgiji. Bio je lošeg zdravlja i patio je od samoće, a nakon što se vratio kući svojim roditeljima počeo je crtati. Njegov mlađi brat Theo financijski ga je uzdržavao, a njih dvojica vodili su dugu prepisku pismima.
U njegovoj natalnoj karti, Venera koja predstavlja umjetnost nalazi se u 10. kendra kući karijere u egzaltaciji (EX), u znaku maštovitih Riba, i tako tvori sjajnu Malavya Mahapurusha yogu koja daruje osobi veštinu u umjetnosti, slavu i ime. Venera se ovdje nalazi u konjukciji sa Suncem i Marsom, a oba su planeta u snažnoj Dik bali. Venera je vladar 5. kuće kreativnog izražavanja i umjetnosti, a Sunce vlada 3. kućom slikarstva pa ne čudi što se Van Gogh opredijelio za umjetničko zanimanje.
Još jedna Mahapurusha yoga postoji u njegovoj natalnoj karti. Radi se o Hamsa Mahapurusha yogi, koju formira Jupiter u 7. kendra kući, nalazeći se u svom Moolatrikona (MT) znaku, Strijelcu. Ova yoga daruje osobi milosrđe, učenost, mudrost i religioznost. No, Jupiter se ovdje nalazi u vrlo uskoj problematičnoj konjukciji s Ketuom, koji, iako predstavlja snažnu intuciju, moć percepcije, mistična iskustva, psihičke uvide i jednostavnost, daje osobi i sumnju u sebe, povučenost, usamljenost, psihičku nestabilnost, iluziju i razočaranje. I Jupiter i Ketu nalaze se u problematičnoj Gandanti, što dodatno opterećuje ovu kombinaciju i Hamsa Mahapurusha yogu.
No, ono što je presudni čimbenik njegove depresije i psihotičnih napadaja, stanje je njegovog Mjeseca, koji predstavlja um i osjećaje. Kao što možemo vidjeti, njegov se Mjesec nalazi u debilitaciji (DB) tj. “velikoj oslabljenosti”, i k tome u najlošije pozicioniranoj Gandanti (Škorpion-Strijelac). K tome, Mjesec se nalazi u lošoj 6. dusthana kući, koja predstavlja bolesti, poniženost, svađe, poteškoće, brige, tjeskobu i nezgode.
Njegov Rahu i podznak u Blizancima nalaze se u nesretnom sandhiju. Ipak, podznak ima olakotnu okolnost jer se nalazi u snažnoj vargottami (najbolji odjeljak u natalnoj karti). Unatoč tome što se Rahu i Ketu nalaze u svom snažnom Moolatrikona (MT) znaku, ovu povoljnost narušava njihov stupanj u znaku koji im uzrokuje sandhi stanje (Rahu) i Gandantu (Ketu).
Vincent van Gogh je preminuo u Dashi (planetarno razdoblje) Mjesec-Jupiter. Mjesec je vladar primarne 2. maraka kuće (“kuće ubojice”), a Jupiter vlada sekundarnom 7. maraka kućom, u kojoj je i smješten. Stanje oba planeta opisao sam ranije.