Woody Allen slavni je američki filmski redatelj, scenarist i glumac. Ovaj poznati filmaš veliki je paradoks sam za sebe. U karijeri je napredovao od komediografa, stand-up komičara, do pisanja, glume, režije i produkcije vlastitih filmova od kojih su velika većina komedije. Drugim riječima, većinu svog života posvetio je tome da nasmijava druge.
Ipak, u njegovoj biografiji možemo naći opise njegovih fobija, psihoanalitičkog liječenja (u jednom razdoblju svog života svakodnevno je osam godina odlazio psihijatru), njegovih depresivnih sklonosti, i duge borbe s egzistencijalnim pitanjima života.
Također je poznat i kao ateist i/ili agnostik pa je već kao dijete mrzio ići u sinagogu (rođen je u židovskoj obitelji austrijsko-ruskog podrijetla), a u svojim se filmovima često rugao s religijom i religioznim osobama.
Sve je ove aspekte svoje osobnosti koristio na vrlo kreativan način i prikazao ih na ekranu iz komičnog ugla, no, stječe se dojam da se “iza kamere” skriva duboko nesretna osoba, što je i potvrđeno u njegovoj ranoj karijeri jednim njegovim citatom: “Radije bih bio bilo tko drugi, nego ovaj koji jesam.”
Ipak, s 24 nominacija za “Oscara” i s 4 osvojena za scenarij i režiju, Woody Allen drži rekord kao jedna od osoba s najviše nominacija za ovu nagradu.

Krenimo prvo s analizom njegovog podznaka. Kao što možete vidjeti, Woody Allen je rođen s podznakom u Lavu, što govori da će on biti “kralj” u svom području djelovanja, da voli biti samostalan i neovisan, kreativan i autoritativan. Lav predstavlja zabavljače, izvođače i glumce. Podznak je aspekiran od Saturna i Mjeseca, koji Woodyjevoj općoj psihofizičkoj konstituciji i karakteru pridodaju disciplinu, odgovornost, marljivost i organiziranost (što su Saturnove pozitivne odlike), ali i sumnjičavost, krutost, bojažljivost, perverznost i paranoidnost (što su Saturnove negativne odlike), dok mu Mjesec, zbog konjukcije sa snažnim Saturnom, daje psihičku nestabilnost, depresivnost, kolebljivost i ćudljivost. Aspekt snažnog Marsa iz 6. kuće na podznak daje mu ambicioznost, inicijativnost, natjecateljski duh, snažnu volju, sposobnost da porazi neprijatelje, ali i impulzivnost i egocentričnost.

Vladar podznaka, Sunce, nalazi se u 4. kući, što govori da je Woody Allen vezan za dom tj. kuću, majku i svoje mjesto rođenja. On je zainteresiran za stjecanje imovine, vozila i druga posjedovanja. Ova je kuća povezana s emocijama i izdvojenošću (usamljenost), što nam govori da je Woody Allen vrlo tajnovit. Snažan vladar podznaka ovdje često dovodi do popularnosti u globalnim razmjerima budući da je ovo i kuća prijestolja. Brojne slavne osobe imaju vladara podznaka u ovoj kući.
Saturnov aspekt iz 7. kuće na Sunce, vladara općeg zdravlja, uzrokuje živčanu razdražljivost i nervozu.
Konjukcija Sunca s Jupiterom, vladarom 5. kuće kreativnosti i 8. kuće metafizike, pojačala mu je interes za kreativne umjetnosti, a tako i za metafizička područja.
Merkur je ovdje pridodao interes za pisanje i književni rad, duhovitost i humor, te mu podario rječitost i dobro snalaženje s govorom. “Spaljenost” ili ashta ova dva planeta, uslijed uske konjukcije sa Suncem, uzrokovala je živčanost i psihičku napetost.

Snažan Saturn u 7. kući braka i partnerskih odnosa, u svom Moolatrikona tj. muškom znaku, Vodenjaku, daje Woodyju praktičnost u poslu, veze bez dubljih emocija, odlučnost u donošenju poslovnih odluka i usredotočenost na postizanje rezultata, kao i samozatajnost.
Saturnova konjukcija s Mjesecom (koji predstavlja um i osjećaje) uzrokuje loše snove (tj. nesanicu), hladne emocije, neuroze i potištenost. Mjesec (koji pored uma predstavlja i mladolikost) u 7. kući braka i partnera, uzrokuje često razmišljanje o braku i ženama, a pogotovo mladim lijepim ženama. Poznato je da je Woody Allen u svojim filmovima često angažirao mlade, lijepe žene tj. glumice, za koje je volio reći da su mu filmske muze i nadahnuće.
Također, Mjesec ovdje daje zanimanje za psihologiju i popularnost u javnosti.

Ovdje je važno spomenuti da Saturn u 7. kendra kući u svom vlastitom znaku, Vodenjaku, tvori iznimno snažnu Sasha Mahapurusha yogu, koja se ponavlja od podznaka, Mjeseca i Sunca, što joj daje iznimnu povoljnost. Saturn se u Navamshi (Dodatna karta za analizu natalne karte) nalazi također u svom vlastitom znaku, Jarcu, što ga dodatno snaži.
Evo što Jyotish klasici kažu za ovu yogu: “Osoba rođena sa Sasha Mahapurusha yogom bit će veličana od svakoga… bit će kralj ili poglavar sela (op.a. gradonačelnik i slično), imat će ćudljivu narav i spletke s tuđim ženama…” Dakle, ova Sasha Mahapurusha yoga podarila je Woody Allenu popularnost, titulu “kralja” ili “poglavara” filmskog seta, ali i ćudljivu narav.

Budući da je Saturn vladar i 6. kuće razvoda, Woodyjev bračni život je prolazio kroz velike izazove i iskušenja. Do sada se ženio tri puta, a s dvije žene je živio u izvanbračnoj vezi.

Yogakaraka, egzaltirani i vargottama Mars u 6. kući nadmetanja i sporova daje mu natjecateljski duh i snagu da nadvlada konkurente i suparnike, ali mu uzrokuje i svađe, sporove i probleme u privatnom životu budući da je Mars vladar i 4. kuće privatnosti.

Vargottama Venera u 2. kući dala mu je komforan život, a kao vladar 3. kuće, i umjetničku kreativnost, zanimanje za film i kazalište, pisanje scenarija i glazbu (Woody Allen svira klarinet i obožava Jazz), što je u velikoj mjeri odredilo i njegovo zanimanje (Venera vlada 10. kućom karijere). No, zbog nedovoljno otkazane debilitacije (oslabljenost), u znaku Djevice, ona je uzrokovala slabu plodnost jer Venera vlada sjemenom, i slab vid (2. kuća vlada vidom).
Rahu u 5. kući djece uzrokovao je probleme s djecom i plodnošću, a također i posvojenje djece (Woody Allen je s Mijom Farrow posvojio dvoje djece).

Nikako ne smijemo izostaviti njegovu Saraswati yogu od podznaka budući da se Venera nalazi u 2. kući, a Jupiter i Merkur u 4. kendra kući. Za ovu se yogu kaže sljedeće: “Osoba je izuzetno inteligentna, dobra je u dramskoj umjetnosti (gluma, režija i sl.), pisanju proze, priča i poetskih djela. Vješta je u … narativnom opisivanju (naracija) … i umjetnostima. Poznata je i cijenjena diljem svijeta … poštovana je čak i od najboljih vladara.”

Recimo sada nešto više i o Woodyjevoj Gaja Keshari yogi, koju tvori Jupiter u 4. kendra kući (i u kendri od Mjeseca), a koja utječe na njegov karakter i osobnost. Ova yoga daje sljedeće: “Osoba s ovom yogom bit će veličanstvena, bogata, inteligentna, obdarena brojnim vrlinama i bit će kraljev miljenik… Poput lava će uništiti svoje neprijatelje. Oduševit će publiku svojim plemenitim i uzvišenim idejama… Uživat će u dugom životu s velikim ugledom i mudrošću. Svojom hrabrošću nadvladat će svaku prepreku.”
Nažalost, njegova Gaja Keshari yoga ne daje svoju punu povoljnost. Kao što možete vidjeti, Jupiter je u uskoj konjukciji sa Suncem, koje je u njegovom podznaku Lavu također vladar podznaka, a sudjeluje u tvorbi Gaja Keshari yoge zajedno s Mjesecom. No, Saturn je u konjukciji s Mjesecom i unutar 5° aspektira Sunce (Saturn se nalazi na 11°03´, a Sunce na 16°04´), vladara podznaka, a tako i sam podznak unutar 2° (Saturn se nalazi na 11°03´, a podznak na 9°20´).
Inače, Jupiter je planet koji označava dobar humor, optimizam, idealizam, vjeru, nadu i religioznost, dok Saturn predstavlja depresiju, pesimizam, nihilizam, tugu, jad i potištenost. Stoga je zanimljivo vidjeti kako ova dva suprotstavljena planeta snažno utječu na četiri “Pokazatelja osobnosti” u njegovoj natalnoj karti – podznak, vladara podznaka, Mjesec i Sunce, koji predstavljaju tijelo, um i dušu.
Budući da se Saturn nalazi u svom muškom, Moolatrikona znaku, Vodenjaku, i u svom vlasti-tom znaku, Jarcu u spomenutoj Navamshi, on je vrlo snažan i ima dominantan utjecaj u Woodyijevom horoskopu. (Dodajmo i da se Sunce, Merkur i Jupiter nalaze u Anuradha nakshatri kojom vlada Saturn.) Dakle, Saturn dominira nad Woodyjevim tijelom (kojeg predstavljaju podznak i vladar podznaka), umom (kojeg predstavlja Mjesec) i dušom (koju predstavlja Sunce). Stoga ne čudi što Saturn oslikava tugaljivu osobu koja bi željela imati vjeru i nadu u dobrotu života i postojanje Vrhovnog Bića, ali joj to nikako ne polazi za rukom, i posebno je očajna što nikako ne može shvatiti kako to drugima uspijeva.
Pesimistična strana u njegovoj osobnosti (koju predstavlja Saturn) nadmašuje i zasjenjuje onu suprotnu, optimističnu (koju predstavlja Jupiter), tako da ova potonja postaje tek slabašna alatka za suzbijanje očaja. Dakle, kroz humor, Woody Allen pokušava suzbiti i nadvladati depresivne i očajničke osjećaje koji proizlaze od dominantnog utjecaja Saturna.
Kao što sam spomenuo, njegovoj Gaja Keshari yoga nedostaje snaga kojom bi u cijelosti dala Woodyju idealizam, pa čak i duhovnost, koji mogu biti plodovi ove yoge u slučaju kada je ona neoštećena i bez “kontaminacije”.
Jedan od tih dodatnih “kontaminirajućih” elemenata je spomenuta “spaljenost” ili ashta Jupitera, koji se nalazi samo 4° od Sunca i tako je “spaljen” od Sunčevih zraka. To slabi učinak Jupitera i šteti njegovim značenjima poput religije i religioznosti. Jyotish klasici govore da je “spaljenost” ili ashta vrlo teško stanje planeta i da takav “spaljen” planet ne može dati dobre i povoljne rezultate. Međutim, kao što često napominjem, takve tvrdnje moramo provjeriti analizirajući i druge važeće čimbenike u natalnoj karti. Tako možemo vidjeti da je Woody Allen bio u Maha dashi Jupitera od 1956. do 1972. godine (od svoje 21. do 37. godine života), i upravo je u tom razdoblju postao zvijezda kao pisac, izvođač i filmski stvaratelj. Dakle, njegov Jupiter mu je dao povoljne rezultate unatoč svojoj “spaljenosti”, a razlozi za to su sljedeći: (1) on ipak daje neke učinke Gaje Keshari yoge, (2) uključen je u Saraswati yogu, i (3) nalazi se u kendri od podznaka, Mjeseca i Sunca. Nadalje, Jupiter ima dodatnu povezanost s dobroćudnim planetom, Merkurom, smješten je u prijateljskom znaku Škorpionu, kojim vlada Mars, Jupiterov prijatelj, a njegov dispozitor, spomenuti Mars, vrlo je snažan jer se nalazi u egzaltaciji i vargottami.
U svojoj Dashi Jupiter-Mjesec, koja je aktivirala njegovu Gaja Keshari yogu, Woody Allen se pojavio u “Take the Money and Run”, prvoj od brojnih filmskih komedija za koju je napisao scenarij i nastupio kao glavni lik.

Od listopada 2015. godine Woody Allen se nalazi u Maha dashi Venere, koja traje do listopada 2035., a trenutno se nalazi u Dashi Venera-Mars, koja traje od listopada 2021. do prosinca 2022. godine. Venera se nalazi u primarnoj 2. maraka kući smrti, a od Mjeseca u 8. kući kroničnih bolesti, duljine života i smrti. Mars se nalazi u 6. kući akutnih bolesti, a od Mjeseca u 12. kući bolničkog liječenja i završetaka. Ovo je vrlo “škakljivo” razdoblje za njegovo zdravlje u što treba uzeti u obzir i njegove godine, a Woody Allen je trenutno u 87. godini života.
Još teže razdoblje nastupa u sljedećoj Dashi Venera-Rahu koja traje od prosinca 2022. do prosinca 2025. godine. I Rahu se, kao i Mars, nalazi u lošoj Papa Kartari yogi i lišen je aspekata dobroćudnih planeta. Od Mjeseca, dispozitor Rahua, Jupiter, vladar je primarne 2. kuće smrti, a “spaljen” je od Sunca. Rahu se nalazi u Purvashadha nakshatri, kojom vlada Venera, a ona se ovdje, kao što sam već spomenuo, nalazi u 8. kući kroničnih bolesti, duljine života i smrti.
Ostaje nam samo da poželimo Woodyiju puno snage i sreće da prebrodi ovo “škakljivo” razdoblje i snimi još koje svoje remek-djelo.