Ovaj horoskop napravljen je za studente Jyotisha (vedska astrologija), točnije, polaznike mog profesionalnog tečaja. Ipak, potrudio sam se približiti brojna značenja i tehničke astrološke podatke i onima koji o Jyotishu ne znaju puno.

Paul Gauguin (1848–1903.) bio je francuski postimpresionistički umjetnik. Necijenjen sve do svoje smrti, Gauguin je danas poznat po svojoj eksperimentalnoj upotrebi boja i sintetističkom stilu koji su se razlikovali od impresionizma. Pred kraj života proveo je deset godina u Francuskoj Polineziji. Njegov stil slikanja utjecao je na francusku avangardu i brojne moderne umjetnike, kao što su Pablo Picasso i Henri Matisse, a poznat je i po svom prijateljstvu s Vincentom i Theom van Goghom. Gauguinova umjetnost postala je popularna nakon njegove smrti, djelomično zahvaljujući naporima trgovca Ambroisea Vollarda, koji je organizirao izložbe njegovih radova kasno u njegovoj karijeri i pomogao u organizaciji dviju važnih posthumnih izložbi u Parizu. Gauguin je bio važna figura u simbolističkom pokretu kao slikar, kipar, grafičar, keramičar i pisac. Njegov izraz inherentnog značenja subjekata u njegovim slikama, pod utjecajem klozonističkog stila (post-impresionistički stil slikarstva s podebljanim i ravnim oblicima odvojenim tamnim konturama), otvorio je put primitivizmu i povratku pastoralu. Paul Gauguin je također bio vrlo vješt u graviranju na drvetu i drvorezu.

U njegovoj natalnoj karti, vladar podnaka u Lavu, Sunce, nalazi se u konjukciji s vladarom snažne 10. kendra kuće karijere, Venerom, koja predstavlja umjetnost. Venera se ovdje nalazi u svojoj vlastitoj kući (OH), u znaku Bika, što je iznimno povoljno. Ova dva planeta tvore snažnu Raja yogu (“visok, kraljevski položaj”). Sunce u 10. kendra kući je u Dik bali (“snaga prema položaju”), i time pojačava ovu Raja yogu.
Sunce prima aspekt od vladara 7. kendra kuće, Saturna, i time tvori još jednu Raja yogu.
Saturn, kao vladar 6. dusthana kuće u 8. dusthana kući tvori dobru Harsha Viparita Raja yogu koja ukazuje na sposobnost svladavanja neprijatelja i postizanje bogatstva i slave. No, Saturn svojim položajem u ovoj kući istovremeno formira i lošu Arishta yogu, koja uzrokuje bolesti i nevolje.

Paul Gauguin je umro u svojoj 55. godini. U njegovom podznaku tj. 1. kući, koja predstavlja zdravlje u cjelini, smjestio se vladar loše 12. dusthana kuće gubitaka, bolesti, prepreka, siromaštva i stranih zemalja, Mjesec, a sam podznak se nalazi u lošoj Papa Kartari yogi (“okruženost zloćudnim planetima”), što slabi Mjesec i podznak. Vladar podznaka i općeg zdravlja, Sunce, aspektirano je od prirodno zloćudnog Saturna iz loše 8. dusthana kuće kroničnih bolesti, što slabi njegovo zdravstveno stanje. Poznato je da je Gauguin bolovao od dizenterije, malarije i sifilisa. Jednom prilikom u tučnjavi je slomio gležanj. Ta ga je ozljeda mučila do kraja života i zbog nje je hodao lagano šepajući. Stalno je bio u bolovima, oslanjao se na tablete za ublažavanje simptoma i provodio dane u krevetu.

Što se tiče njegovog talenta za slikarstvo, u njegovoj natalnoj karti Venera se nalazi u 10. kendra kući, u svojoj vlastitoj kući (OH), u znaku Bika, i tako tvori snažnu Malavya Mahapurusha yogu koja daruje osobi vještinu u umjetnosti, slavu i ime. Venera je vladar 3. kuće slikarstva, a nalazi se u 10. kući karijere, što je nagnalo Gauguina da prihvati ovaj umjetnički poziv. Ovo podržava Venerina konjukcija sa Suncem, vladarom podznaka tj. 1. kuće, koja predstavlja životnu orijentaciju, svrhu i aspiraciju. Kada se vladar podznaka tj. 1. kuće smjesti u 10. kući karijere to nam govori da je osobi karijera na prvom mjestu važnosti u životu, zajedno s profesionalnim postignu¬ćem, statusom, slavom i aktivnostima koje utječu na društvo. Ako ovome pridodamo i karakteristike njegovog podznaka u Lavu, koji predstavlja izražajnost, kreativnost, vodstvo, energičnost, kraljevski stav i ponos, onda nam to jasno ukazuje na njegovu snažnu usmjerenost na životni uspjeh, u njegovom slučaju na polju umjetnosti.

Razlog njegovog polu(ne)uspjeha i djelomičnog ostvarenja životnog sna leži u tome što su sva četiri “Pokazatelja osobnosti” (podznak, vladar podznaka, Mjesec i Sunce) pod utjecajem loših Arishta yoga: Mjesec i podznak dodatno i u spomenutoj lošoj Papa Kartari yogi, a Sunce, ujedno i vladar podznaka, aspektirano je od zloćudnog Saturna. Ove Arishta yoge su ne samo oslabile njegovo zdravlje, već i cjelokupni životni uspjeh.
Na ruku mu nisu išle ni njegove Dashe (planetarna razdoblja) budući da se slikarstvom ozbiljnije bavio tijekom njegove Mjesečeve, Marsove i Rahuove Maha dashe (od 1876. godine do kraja života). Stanje Mjeseca opisao sam ranije, a s ostala dva planeta pozabavit ću se kasnije. Ono što je važno ovdje naglasiti odnosi se na to da su sva tri spomenuta planeta u njegovoj natalnoj karti povezana sa životom u stranim zemljama u kojima su nastala njegova najpoznatija djela. Tako Mjesec općenito predstavlja promjene a vladar je 12. kuće stranih zemalja, Mars se nalazi u 12. kući stranih zemalja, a Rahu općenito predstavlja putovanja, strance i strane zemlje.

Njegova poznata svađa s Vincentom van Goghom nakon koje si ovaj potonji odsjekao dio lijevog uha dogodila se 23.12.1888. godine u njegovoj Dashi Mars-Saturn. Ova su dva planeta “krvni neprijatelji” i njihova kombinacija uglavnom uzrokuje teške situacije, budući da Mars predstavlja svađu, agresivnost, impulzivnost i oružje, a Saturn nesreće i nevolje. Oba se planeta u Gauginovoj natalnoj karti nalaze u lošim dusthana kućama. Mars se nalazi u 12. dusthana kući koja predstavlja gubitke, muku i završetke, a Saturn u 8. dusthana kući koja predstavlja iznenadne nesreće, skandale i odvajanje. Poznato je da se nakon ove svađe njih dvojica više nikada nisu sreli.

Što se tiče prihoda, vladar 5. trikona kuće sreće, Jupiter, i vladar 2. kuće i 11. kuće novca, Merkur, nalaze se u konjukciji u 11. kući dobitaka, i tako formiraju dvije vrlo snažne Dhana yoge (“kombinacije bogatstva”). Tome svakako doprinosi položaj Merkura u vlastitoj kući (OH), u znaku Blizanaca, što je vrlo povoljno. Ovo nam govori da će Gauguin biti imućan, barem u jednom dijelu svog života (ovisno o aktivaciji Dasha), a zašto ne i tijekom cijelog života odgovor nam ponovno daje loša Papa Kartari yoga (“okruženost zloćudnim planetima”) u kojoj se nalaze Jupiter, Merkur i 11. kuća dobitaka, koja slabi njihov utjecaj.

Ipak, dobroćudni Jupiter koji predstavlja djecu i Merkur aspektiraju 5. kuću djece i još uvijek su dovoljno snažni u podržavanju potomstva. Paul Gauguin je imao petero djece. Ovome doprinosi i njegova dobra Saptamsha (Podjelna karta djece), u kojoj se u 5. kući djece nalazi dobroćudna Venera, a u 1. kući Merkur u Djevici, dakle u egzaltaciji (EX), što je iznimno povoljno.

No, njegova kuća braka nije odviše sjajna jer ona prima loš aspekt svadljivog i agresivnog Marsa iz 12. kuće, što tvori problematičnu Kuja doshu (“kombinacija za loš brak”), a vladar 7. kuće braka, Saturn, nalazi se u lošoj 8. dusthana kući prekida i razvoda. Zbog svoje odluke da se bavi slikarstvom, Gauguin se nakon niza neuspješnih godina razveo od svoje žene, Mette-Sophie Gad, s kojom je imao spomenutu djecu.

Vladar 4. kuće doma, Mars, nalazi se u 12. kući inozemstva, što jasno upućuje na mogući život u stranim zemljama. Budući da je Mars ovdje u debilitaciji (DB) tj. “oslabljenosti”, u znaku Raka, to nam govori da mu boravak u stranim zemljama neće biti nimalo lak. Poznato je da je više godina proveo na Martiniku i Tahitiju tj. Francuskoj Polineziji, a živio je, pogotovo pred kraj života, u velikoj bijedi i neimaštini.

Oslabljen prekomjernim konzumiranjem alkohola, nepravilnom prehranom i prekomjernom dozom morfija za liječenje sifilisa, Gauguin je je umro 08.05.1903. godine od srčanog udara u dobi od 55 godina. Bilo je to u Dashi (planetarno razdoblje) Rahu-Merkur. Kao što možemo vidjeti, Rahu se nalazi u 2. primarnoj maraka kući (“kuća ubojica”), a prima loš aspekt od Saturna iz loše 8. dusthana kuće smrti. Saturn je vladar 6. dusthana kuće akutnih bolesti i nevolja i 7. sekundarne maraka kuće (“kuća ubojica”). Rahu se nalazi u Uttaraphalguna nakshatri (jedna od 27 Mjesečevih zvijezda), kojom vlada Sunce, vladar podznaka, koji predstavlja tijelo i opće zdravlje, a aspektirano je od zloćudnog Saturna iz spomenute loše 8. dusthana kuće. Merkur je vladar 2. primarne marake kuće, nalazi se u lošoj Papa Kartari yogi i Ardra nakshatri (jedna od 27 Mjesečevih zvijezda) kojom vlada spomenuti Rahu.
Svi ovi loši utjecaji kombinirali su se u spomenutoj Dashi i uzrokovali njegovu preranu smrt.