Iako se bavim Jataka astrologijom (tumačenje individualne natalne karte), tu i tamo razmotrim usput i događanja iz ugla Samhita astrologije koja se bavi kolektivnom karmom (na Zapadu se ona naziva Mundana astrologija). I jedna i druga, Jataka i Samhita, dijelovi su Jyotisha, vedske astrologije.
Evo nekih korisnih Samhita informacija s gledišta vedske astrologije koja koristi sideralni zodijak. Dana 20.11.2021. u 19:01 sat (Hrvatska) planet Jupiter (Guru) je ušao u znak Vodenjaka (Kumbha). Dakle, izašao je iz Jarca (Makara), zemljanog znaka, u kojem se nalazio u debilitaciji (neecha) tj. velikoj oslabljenosti u konjukciji (združenost) sa Saturnom (Shani) od kraja 2020. pa do studenog 2021. godine. Konjukcija ova dva planeta uvijek traje godinu dana budući da se toliko Jupiter zadržava u pojedinom astrološkom znaku (Saturn je u određenom znaku 2,5 godine). Inače, konjukcija Saturna i Jupitera događa se svakih 20 godina. Tako se prethodna konjukcija ova dva planeta dogodila 1999-2000. godine u znaku Bika (zemljani znak), a što se tiče trostrukosti konjukcije u zemljanim znakovima (postoje tri zemljana znaka), ona uvijek započinje u znaku Djevice, nastavlja se u znaku Bika i završava u znaku Jarca.
U Samhita astrologiji, konjukcija Saturna i Jupitera je od najveće važnosti. Saturn je zloćudni planet i predstavlja stezanje i ograničenje. U Samhita astrologiji, Saturn predstavlja poljoprivredu, zemljišta, nekretnine, naftu, željeznu rudu, podzemne rudnike i minerale, stare osobe, starosne bolesti, smrt starih osoba, radnike i radničku klasu, rudnike i ugljen, demokraciju i sve oblike demokratskih institucija, lokalne izbore, nezadovoljstvo i revolucije, hitne situacije, nacionalne katastrofe i tragedije poput potresa i poplava, pad izvoza zemlje, poteškoće s devizama i rasipanje javnog novca, velike poreze i uvođenje racionalizacije, smrt istaknutih vođa i nacionalnu žalost, rat, pobune i štrajkove, zle osobe, prijevare, laž i tajne neprijatelje, i bankrot. Također, budući da vlada zemljom, označava gubitak ili dobivanje teritorija u ratu.
Šteta u gore nabrojanim područjima je veća kada je Saturn u retrogradnom kretanju (vakra). Saturn (ograničenja) u Jarcu, čiji je vladar, koji predstavlja tvrdoglavost, krutost i upornost, može ukazivati na neke oblike ugnjetavanja i tiranije.
Jupiter je antipod Saturnu. On je dobroćudni planet i predstavlja ekspanziju (širenje), optimizam, moralnost, religiju, duhovnost, pravo i pravdu. Jupiter u Samhita astrologiji predstavlja suce, sudove, odvjetnike, religijske institucije, vanjsku trgovinu, obrazovanje, arbitražu, dobrotvorne ustanove, natalitet, djecu, ministarstva vanjskih poslova, strana izaslanstva, vanjsku trgovinu, diplomate i duga putovanja.
Vodenjak, u kojem se Jupiter trenutno nalazi, predstavlja humanitarizam, inventivnost, demokratičnost i slobodoumnost.

Interesantno je spomenuti da većina američkih predsjednika koji su izabrani u vrijeme konjukcije Saturn-Jupiter (koja se, kako sam rekao, događa svakih 20 godina) nisu dovršili svoj puni mandat. Evo njihovih imena – William Henry Harrison (umro 31. dan nakon inauguracije), Warren G. Harding (umro u čudnim okolnostima), Franklin D. Roosevelt (umro od bolesti u svom četvrtom mandatu), a ostali predsjednici, Abraham Lincoln, James Abram Garfield, William McKinley i John F. Kennedy su ubijeni u atentatu. Podsjetimo se, i posljednji 46. američki predsjednik, Joe Biden, također je izabran u vrijeme ove konjukcije pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li on uspjeti izgurati svoj mandat. Inače, s Lavom kao podznakom u astrološkoj karti SAD-a, Saturn vlada 6. kućom (rat, neprijatelji i bolesti) i 7. kućom (maraka – “kuća ubojica”) i stoga je iznimno zloćudan.
Valja spomenuti da se dramatične promjene ne događaju uvijek neposredno nakon konjukcije ili opozicije Saturna i Jupitera (situacija u kojoj su ova dva planeta u nasuprotnim astrološkim kućama). Tek kada se i agresivni i borbeni Mars pridruži ovoj konjukciji, ili kada on aspektira Saturna i Jupitera, događaju se dramatični i tragični događaji na svjetskoj razini. (Također, ovakve se situacije događaju i kada se Saturn, Mars i Rahu nađu u konjukciji ili u opoziciji, jer to može dovesti do velikih gubitaka ljudskih života u cijelom svijetu.)

Saturn je i dalje u Jarcu do 29.04.2022. godine. Zbivanja zadnjih par tjedana u svijetu i Hrvatskoj posljedica su utjecaja izlaska Jupitera iz Jarca i prelaska u znak Vodenjaka u kojem će se nalaziti do 14.04.2022. godine. No, važno je znati da kada je položaj Saturna u odnosu na Jupitera 2/12, 6/8 ili 3/11, on nije dobar i Jupiter tada nije u stanju dati svoje blagotvorne rezultate u cijelosti. Trenutno imamo situaciju da se Saturn (u Jarcu) nalazi u 12. kući od Jupitera, a Jupiter (u Vodenjaku) u 2. kući od njega, što predstavlja loš 2/12 položaj, koji i dalje slabi utjecaj dobroćudnog Jupitera.
Kada oni izmjene svoje znakove (Saturn 29.04.2022. ulazi u znak Vodenjaka, čiji je vladar, a Jupiter 14.04.2022. u znak Riba), i dalje će Saturn biti Jupiteru “iza leđa”. Ipak, ovaj položaj će biti nešto bolji, jer se Jupiter nalazi u svom znaku (Jupiter je vladar Riba) pa možemo očekivati povoljnija zbivanja u svijetu. Ipak, kolektivna karma je teže predvidljiva jer postoji puno varijabli, a k tome moramo dodatno uzeti u obzir i utjecaje ostalih planeta (Sunce, Mjesec, Mars, Merkur, Venera, Rahu i Ketu).
Sukobi i netrpeljivost između ova dva antipoda, Saturna i Jupitera, i dalje se nastavljaju. Do kraja travnja 2022. godine svijet će prolaziti kroz brojne “uspone” i “padove”, nagle promjene, pa onda opet pat-poziciju i tako redom (“povuci-potegni” situacija). Naglasak će biti na ograničenjima, pritiscima, prosvjedima, štrajkovima, radničkoj klasi (stanovništvo), sucima i sudovima, tužbama, demokratskim institucijama i oslanjanju na zakonska rješenja (amandmani, dopune zakona, referendumi i sl.), religijskim institucijama, katastrofama (poplave, potresi i sl.), lokalnim sukobima, većoj smrtnosti, djeci i starim osobama. Što se tiče trenutne pandemije, ona će biti razlog sve većeg broja prosvjeda i štrajkova, u nekim zemljama i vrlo nasilnih s određenim brojem žrtava (što se već događa). Neke će se zemlje opredijeliti za mirnije prosvjede i rješenje krize zakonskim putem (sudske tužbe, referendumi i sl.). Moguća je i ozbiljnija bolest ili smrt nekih državnika (u obzir dolaze i atentati zbog utjecaja Saturna).
Do određenih pomaka glede pandemije, a tako i drugih svjetskih problema, može doći tek od kraja travnja i početka svibnja, 2022. godine. Saturn u Vodenjaku neće više toliko “stezati” i ograničavati, a Jupiter u Ribama će dovesti do veće fleksibilnosti, susretljivosti, otvorenosti i jedinstva među suprotstavljenim stranama, kao i sve većeg buđenja religiozne svijesti. No situacija ni tijekom sljedeće godine neće biti posve stabilna i razriješena, jer će se ova dva planeta tijekom ljeta početi kretati retrogradno/unatrag. Saturn će se tako ponovno vratiti u Jarca od 13.07.2022., a Jupiter će biti u retrogradnom kretanju u Ribama od 29.07.2022. godine. Dakle, sljedeće godine nas očekuju kratkotrajne promjene na bolje (od kraja travnja i početka svibnja), ali one neće dovesti do potpunog rješenja krize. Moguće je da će već tijekom ljeta stari problemi ponovno uskrsnuti, ili će se pojaviti neki novi (ekonomska kriza, bankroti, državni prevrati, glad, siromaštvo, nove bolesti, katastrofe i sl.).