U svom ranijem članku (“Opis opće situacije u svijetu 2021-2022.”) od 25.11.2021. godine kod analiziranja svjetske situacije u obzir sam uzeo samo utjecaje Saturna i Jupitera, koji su odigrali vodeću ulogu glede pandemije koja traje već pune dvije godine. Predvidio sam da bi se opća situacija, poglavito misleći na pandemiju, mogla nazvati “povuci-potegni” stanjem do kraja travnja 2022. godine, a od početka svibnja, 2022. postoji veća mogućnost da nastupi olakšanje i poboljšanje koje će potrajati do sredine/kraja lipnja, 2022. godine.

U ovom članku kombinaciji Saturna i Jupitera dodajem i trenutno vrlo bitnog Marsa, kako bih u određenoj mjeri proširio predviđanje mogućih svjetskih zbivanja i na ostala područja do ljeta 2022. godine.

Ono što je vrlo važno dodati i istaći, nastavljajući se na moja prethodna dva kraća članka/osvrta objavljenih ovoga tjedna (23. i 24.02.2022.) na “Facebook-u” (javna grupa “Vedska astrologija – Nikola Đurđević Wagner“, a tako i na mom privatnom profilu), odnosi se na Saturna koji se od 17.02.2022. godine nalazi u Dhanishta nakshatri (jedna od 27 Mjesečevih zvijezda) kojom vladar Mars, njegov neprijatelj. Simbol ove nakshatre je doboš (pored roga on je od drevnih vremena instrument koji objavljuje početak sukoba), a inače pripada među pokretne zvijezde koje naginju promjeni i kretanju.
Od tog događaja (17.02.2022.), Saturn i Mars se nalaze u pogoršanom 2/12 položaju (Mars je u Strijelcu tj. 9. znaku zodijaka, a Saturn u Jarcu tj. 10. znaku zodijaka) budući da se nalaze u 9/10 znakovima, što ih dovodi u 2/12 položaj (Saturn se nalazi u 2. astrološkoj kući od Marsa, a Mars u 12. kući od Saturna). Reklo bi se da ovim položajem Mars diše Saturnu za vratom.
Važno je reći da se Saturn i Mars u ovom lošem 2/12 položaju nalaze već od ranije (točnije, od 16.01.2022. godine), ali ovaj položaj postaje posebno napet i dobiva na značaju od trenutka kada je Saturn ušao u ovu nakshatru. (Postoji 27 nakshatri, Mjesečevih zvijezda, koje se spominju u Jyotishu, vedskoj astrologiji.)

Kao što sam već rekao u mom ranijem kratkom članku, Mars (“Bog rata”) će se od 26.02.2022. pridružiti Saturnu (“Tvrdoglavi tiranin”) u Jarcu, a ova dva međusobno ljutita neprijatelja su zajedno u ovom znaku sve do 07.04.2022. (Mars tada napušta Jarca i ulazi u znak Vodenjaka). Saturn vlada Jarcem, a Mars je najsnažniji upravo o ovom znaku (nalazi se u uchi tj. egzaltaciji). Ovo je vrlo napeta i praktički nepomirljiva kombinacija.
K tome, od 29.03.2022. godine i Mars ulazi u Dhanistha nakshatru, čiji je on vladar. Ovaj ga položaj još dodatno jača. Dana 04.04.2022. godine Mars i Saturn će se naći na istom 28° stupnju u Jarcu (“planetarni rat” – graha yuddha). Ovo je najsnažniji položaj za ratobornog Marsa jer se nalazi u svom “dubokom” stanju uche tj. egzaltacije. Dakle, od 29.03.2022. do 07.04.2022. svjetska situacija bi mogla biti izrazito napeta.

Od 07.04.2022. Mars napušta Jarca i ulazi u znak Vodenjaka. Saturn se i dalje zadržava u Jarcu, svom vlastitom znaku. Unatoč tome što je Mars ušao u Vodenjaka, u kojem se nalazi dobroćudni Jupiter, ova se dva planeta nalaze u 2/12 položaju u odnosu na Saturna, što i dalje stvara loše učinke. K tome, Mars se i dalje nalazi u svojoj Dhanistha nakshatri (Dhanishta nakshatra je smještena između 23°20´ Jarca i 06°40´ Vodenjaka).
Ipak, sve u svemu, izlazak Marsa iz Jarca i njegova konjukcija (združenost) s njegovim prirodnim prijateljem, dobroćudnim Jupiterom, moglo bi donijeti kratkotrajno olakšanje glede napetih svjetskih zbivanja.

Dana 14.04.2022. godine Jupiter ulazi u znak Riba, čiji je vladar. Osnaženi dobroćudni Jupiter u svom vlastitom pomirljivom znaku, Ribama, koji teži ujedinjavanju, dat će sve od sebe da privede pregoravačkom stolu sve one koji su to do tada uporno odbijali i da poboljša situaciju. Dakle, u ovom se kratkom razdoblju očekuje određeno smirivanje napete globalne situacije, a to bi moglo potrajati do kraja travnja.

Ipak, 29.04.2022. godine Saturn ulazi u Vodenjaka, čiji je vladar, i time se ponovno pridružuje Marsu. Dakle, moguće je ponovno oživljavanje neprijateljstva, globalnih nemira ili katastrofa.

Mars je u Vodenjaku do 17.05.2022. godine kada ulazi u znak Riba i ponovno se pridružuje miroljubivom Jupiteru. Ovo bi moglo dovesti do smirivanja napetosti, iako se ova dva planeta ponovno nalaze u 2/12 položaju u odnosu na Saturna (Vodenjak je 11., a Ribe 12. znak u Zodijaku) pa će tu i tamo “iskre i dalje frcati”.

Mars će dana 27.06.2022. godine ući u Ovna, svoj ratnički znak. Time će se udaljiti od Saturna, ali će se naći u konjukciji s teško predvidljivim Rahuom (Sjeverni Mjesečev čvor).
Ovdje bih stao i ne bih dalje ulazio u analizu ove konjukcije, a tako i predviđanja mogućih budućih zbivanja.

Napominjem da su ovo vrlo općenita razmatranja svjetske situacije. Za detaljniju i precizniju analizu njihovih utjecaja moramo primijeniti gore navedene položaje Saturna, Marsa i Jupitera na svaku pojedinu zemlju. Drugim riječima, moramo utvrditi ovo dinamičko kretanje planeta koji se nazivaju tranziti i povezati ih sa statičkim položajima planeta u natalnoj karti određene zemlje koju želimo razmatrati.