(Ovo je dio teksta (isječak) iz Tečaja Jyotisha “Početni stupanj 1. dio – Uvod u vedsku astrologiju“.)

Vedska astrologija je tradicionalni sustav astrologije Indije, koja je u pisanom obliku zapisa-na prije 5000 godina. Ona je također poznata i kao Jyotish, Indijska astrologija, ili Hindu astrologija. Vedska astrologija je tradicionalno poznata kao Jyotish (izgovara se “đjotiš”), što je složenica s dva korijena – Jyoti, što znači “svjetlo” i Ishvara, što znači “vladar”. Doslovno, Jyotish znači “Vladar svjetla “, a često se prevodi i kao “Nauk o svjetlosti”. “Svjetlo” se odnosi na božansko svjetlo, koje je uzrok stvaranja, i integralni dio individualne duše (jiva), kao i zvijezda i planeta koji vladaju nad individualnom dušom na temelju zakona karme.
Opća definicija Jyotisha je:

“Jyotisha suryadi grahanam bodhaka shastram.”

U prijevodu, to znači: “Jyotish je znanje koje objašnjava kretanje planeta i učinke koje oni očituju u životima osoba.”
Svaki događaj u ljudskom životu može se opisati astrološkim terminima, što je razlog zašto se Jyotish smatra naukom predviđanja.
K. N. Rao (Kotamraju Narayana Rao), jedan od najpoznatijih Jyotish astrologa današnjice, kaže sljedeće: “Astrologija je sveobuhvatni predmet – to je nauk nad naucima, jer se bavi utjecajem planeta na čovjeka, i na njegov sveukupni svijet”.
Tečaj Jyotisha počinje s pozadinskim informacijama u svezi s postankom, filozofijom i osnovama Jyotisha, koji će vam pomoći da razvijete poštovanje prema ovoj hvalevrijednoj tradiciji.

Vede i Jyotish

Bilo da ste svjesni toga ili ne, pri proučavanju Jyotisha vi zapravo postajete dio drevne tradicije koja postoji na Zemlji više od 5000 godina. U biti, to je nešto zbog čega trebate biti ponosni pa ćemo se stoga prvo zadržati na ovoj temi.
Vede su zapisane prije 5000 godina, a sama riječ Veda znači “znanje”. One su poglavito zapisane u obliku mantri i himnama koje razotkrivaju vezu čovjeka s božanskim, kao i strukturu univerzuma, gdje su navedeni osnovni koncepti astronomije.
Iz Vedske civilizacije proizlaze brojne tradicionalne discipline poput Jyotisha, Ayurvede (liječenje), Vastua (arhitektura), plesa, glazbe, sustava obožavanja itd., a svaka od njih može se povezati s učeničkim nasljeđem (parampara) velikih mudraca. Ovo je istinsko bogatstvo kulturnog nasljeđa Indije.
Budući da indijska tradicija mudraca seže u daleku povijest u kojoj nisu postojali nikakvi pisani zapisi, njena kultura je zbog toga vrlo cijenjena, jer je orijentirana na kultiviranje duhovnog razvoja svojih stanovnika. Kadgod se netko odluči odreći svoje svjetovne vezanosti i postati sannyasi (redovnik u odvojenom redu života), ili sadhu (sveta osoba), automatski time stječe poštovanje, ugled i divljenje među svjetovnim ljudima. U Indiji je običaj da se takvim osobama ukazuje gostoprimstvo, nudi prenočište i hrana. Na ovaj način svjetovne osobe dobivaju veliku duhovnu dobrobit. Drugim riječima, velika je čast biti u društvu svete osobe, jer tako stječemo blagoslove i dobru karmu.
Na Zapadu je situacija potpuno drugačija. Svatko tko se odluči na odricanje od svjetovnih užitaka smatra se gubitnikom i propalicom.
Korist za indijsku kulturu zbog ovog “sustava” potpore svojih svetaca je neizmjerna.
U tradiciji Jyotisha postoji 18 mudraca koji su donijeli ovo znanje putem neprekinutog učeničkog nasljeđa:

1. Surya
2. Pitamaha
3. Vashishtha
4. Atri
5. Kashyapa Muni
6. Narada Muni
7. Shaunaka Rishi
8. Parashara Muni
9. Shrila Vyasadeva
10. Garga Muni
11. Marichi
12. Manu
13. Angira Muni
14. Lomasha
15. Paulisha
16. Chayavana
17. Yavana
18. Bhrigu Muni

Parashara Muni

Parashara Muni

Među ovim mudracima, Parashara Muni se smatra ocem vedske astrologija. Ovu titulu je stekao kao autor Brihat Parashara Hora Shastre (BPHS), jedinim djelom koje je preživjelo neumitni tijek vremena, i tako postalo primarni autoritativni klasik Jyotisha.
Mudrac Parashara Muni je otac Shrila Vyasadeva, koji je sastavio Vede i druga važna djela, poput Mahabharate i Purana.
U klasičnim tekstovima se spominje kako je mudrac Narada Muni primio znanje o Jyotishu izvorno od Brahme, Drugostupanjskog stvaratelja. Nakon toga, Narada Muni je prenio ovo znanje Shaunaka Rishiju, autoru Rig Vede, koja se smatra najstarijim spisom na svijetu. Mudrac Parashara Muni je bio učenik mudraca Shaunaka Rishija.

Pet sustava Jyotisha

U Indiji se Jyotish često uspoređuje s golemim oceanom. R. Santhanam, poznati indijski prevoditelj klasičnih tekstova, poput Brihat Parashara Hora shastre (BPHS), jednom je prilikom rekao: “Jyotish je ocean. Vi ga ne možete naučiti u jednom životu. Za to je potrebno puno života”. Spomenuti Kotamraju Narayana Rao (skraćeno K. N. Rao), svjetski poznati jyotishi, govori o tome da ako proučavate Jyotish 2000 godina, tijekom brojnih života, napunit ćete se tek jednom kantom znanja u usporedbi s golemim oceanom znanja koje sadrži Jyotish.
Nažalost, danas je veliki dio tradicionalnog znanja o Jyotishu izgubljen. Razlog tome je što mnoge njegove tajne nikada nisu zapisane, jer se ovo znanje većinom prenosilo usmenim putem s učitelja na učenika, ili s oca na sina. Često se znanje nije prenijelo na buduće generacije u pisanom obliku iz raznih razloga (strah uslijed muslimanske invazije ili engleske okupacije, mogućnost zlouporabe i sl.). Sa znanjem o Jyotishu koje danas imamo u pisanom obliku, dakle, s onim što je do sada prevedeno s izvornog sanskrta na hindi ili engleski jezik, tek smo zagrebali površinu.

1. Parashara – ovo je najpopularniji prediktivni sustav u Indiji i izvan Indije, a nastao je od mudraca Parashara Munija, o kojemu smo ranije govorili. Parashara Jyotish je uglavnom ono što mislimo pod pojmom vedske astrologije.

2. Jaimini – ovo je manje korišten prediktivni sustav, također spomenut od Parashara Munija, iako se pripisuje mudracu Maharishi Jaiminiju (učeniku Shrila Vyasadeva).

3. Nadi – prediktivni sustav koji detaljno opisuje životni put brojnih osoba na palminom lišću, a napisan je tisućama godina prije nego što su osobe uopće rođene. Poznat je kao Bhrigu sustav u Sjevernoj Indiji ili kao Nadi sustav u Južnoj Indiji. Također uključuje vrlo razrađen sustav ispravljanja trenutka rođenja (sat-minuta-sekunda) osobe tj. rektifikaciju.

4. Varshapala ili Tajak (ili Tajika) – prediktivni sustav koji kombinira arapska, zapadna i Vedska astrološka načela, a prvenstveno se bavi s godišnjim horoskopima (Varshapala) i Prashna sustavom. Novija otkrića na ovom polju sve više ukazuju da je ovo izvorno Vedski sustav astrologije, koji su tijekom vremena u svoj sustav inkorporirali Arapi i Zapadna astrologija (izvorno poznata kao Ptolemejeva astrologija).

5. Tantrički – rijetki sustav Jyotisha koji koristi mistične rituale, mantre, Tantru, Yantre, itd.

U novije vrijeme nastao je još jedan sustav koji se temelji na Jyotish načelima, a prvenstveno na znanju o Nakshatrama – lunarnim zvijezdama. On se naziva Krishnamurti Paddhati, a njegov je tvorac prof. K.S. Krishnamurti (1908-1972.) koji je živio u Chennaiu (Madras), Indija.
U cjelokupnom tečaju objasnit ćemo Parashara sustav i Jaimini sustav Jyotisha. Za sada ćemo se prvo pozabaviti Parashara sustavom.

Važni klasični tekstovi o Jyotishu

Postoje brojni važni klasični vedski astrološki tekstovi. Evo djelomičnog kronološkog popisa tekstova koji su lako dostupni, a prevedeni su na engleski jezik:

1) Rig Veda (3700 pr. Kr.) – odnosi se na planete, zviježđa, i zodijak koji obuhvaća 360°.
2) Suryasiddhanta (3000 pr. Kr.) – primarni autoritativni tekst o siddhanti koji sadrži važna načela vedske astronomije.
3) Brihat Parashara Hora shastra (3000 pr. Kr.) – primarni autoritativni izvorni tekst o Hori ili natalnoj astrologiji od mudraca Parashare koji utemeljuje ključna načela Parashara sustava. Također sadrži i načela Jaimini sustava.
4) Laghu Parashari (3000 pr. Kr.) – kratka knjiga s 42 stiha od mudraca Parashare koja se fokusira na učinke yoga i Dasha.
5) Jaimini Sutre (3000 pr. Kr.) – autoritativni izvorni tekst Jaimini Jyotisha od Maharishi Jaiminija. Također, ovo je djelo poznato i kao Upadesha Sutre.
6) Garga Samhita (3000 pr. Kr.) – autoritativni tekst o Samhiti ili Mundanoj astrologiji od mudraca Garga Munija.
7) Uttara Kalamrita (350. god.) – kratak tekst poznat po svojim detaljnim opisima atributa planeta (graha) i astroloških kuća (bhava). Pripisuje se pjesniku Kalidasi.
8) Brihat Samhita (500. god.) – Još jedan autoritativni tekst o Samhiti ili Mundanoj astrologiji od mudraca Varahamihire, jednog od najvećih indijskih astrologa.
9) Brihat Jataka (500. god.) – autoritativni tekst o Hori ili natalnoj astrologiji od spomenutog mudraca Varahamihire.
10) Saravali (578. god.) – Sara znači “bitan”. Ovo je osnovni tekst o svim aspektima natalne astrologije od mudraca Kalyana Varme. Podijeljen je u dva sveska.
11) Jataka Parijata (1300. god.) – Slično djelo kao i Saravali ali puno duže, od mudraca Vaidyanatha. Podijeljen je u tri sveska.
12) Phaladeepika (1500. god.) – Skraćena verzija Jataka Parijate. Autoritativni tekst o natalnoj astrologiji od mudraca Mantreshware.
13) Sarvatha Chintamani (1500. god.) – Važan tekst o učincima Dasha i 12 astroloških kuća (bhava) od mudraca Venkatesha Sharme.

Temelji Vedske filozofije

Vedska astrologija je univerzalni sustav astrologije. Neki ljudi smatraju da je Jyotish, budući da je nastao u Indiji, prikladan samo za Indijce ili Hinduse, i da zapadnjaci trebaju prakticirati zapadnu astrologiju. No, to jednostavno nije istina. Jyotish je prediktivni sustav razvijen od strane velikih indijskih mudraca za dobrobit cijeloga čovječanstva. To je sustav astrologije za sva mjesta i sva vremena – on je univerzalan i neograničen vremenom.
Međutim, Jyotish je također i dio Hindu kulture, pa se često naziva i Hindu astrologija budući da je nastao u Indiji, pretežno Hindu zemlji. Kao takav, on u sebi sadrži mnoga opća hindu vjerovanja.
Spomenuti K. N. Rao navodi: “U Hindu tradiciji postoji očigledna veza između Jyotisha i religije, pa jedno ne može postojati bez drugoga. Za razliku od zapadnih zemalja gdje se astrolozi uvijek suočavaju s ozbiljnim prijetnjama u svojoj praksi, u Hindu tradiciji astrologija je utkana u samo tkivo religiozne prakse i vjerskih festivala.”
Iako je to točno, treba također naglasiti da je Jyotish nesektaški sustav. Definitivno nije potrebno da praktičar Jyotisha postane hindus, ili da vjeruje u Hindu načela. Međutim, važno je da student Jyotisha shvaća osnovne koncepte Vedske filozofije koji su sadržani u tradiciji Jyotisha od samog početka. Ovi koncepti odnose se na (1) postojanje duše, (2) karmu (zakon akcije i reakcije, sudbina, usud) i (3) reinkarnaciju (ponovno utjelovljenje).