S ovim člancima o Jyotishu želim vas upoznati s njegovim različitim aspektima, te vam tako približiti i rasvijetliti misterij vezan za ovaj najstariji svjetski nauk (riječ “jyotish” u prijevodu sa sanskrta znači “svjetlo”). Ova će vam tema pored teoretskog znanja pružiti i praktično znanje o Jyotishu.

Na raskrižju života

Često se u životu možemo naći u situaciji kada ne znamo što učiniti i kako dalje djelovati. Bez obzira na razinu naše inteligencije, društveni status, obrazovanost ili životnu snalažljivost, ponekad nam naša sretna zvijezda ne osvjetljava dovoljno jarkom svijetlošću put kojim trebamo dalje nastaviti. Što učiniti u određenoj situaciji, koji potez povući? U ovakvim smo trenucima zbunjeni i zna se dogoditi da nam crne misli nadiru kao horde divljih ratnika, a nagrizajući strahovi polako uzimaju svoj danak. Bez mogućnosti smo da vidimo izlaz. Tada si ponizno priznajemo da nam je potrebna pomoć. Roditelji, braća, sestre, prijatelji, suradnici na poslu, učitelji, savjetnici i psiholozi, osobe su od povjerenja koje su uvijek u blizini i spremne pomoći. No, vide li one jasno našu budućnosti i mogu li nam dati pravilan savjet kako dalje djelovati? Jer savjet može biti dobronamjeran, ali ne i ispravan. Često se događa da nas u određenoj situaciji skrene na pogrešan put. I ne mora biti ono što će doista riješiti naš problem. Savjet može biti kao alopatski lijek ili antibiotik koji pomogne u određenoj situaciji, ali sa sobom donese i bezbroj nuspojava, usputnih smetnji i problema, koji se mogu kasnije ili ubrzo pojaviti. Osim toga, naši problemi mogu sezati daleko u prošlost, i to ne samo do granica ovog života. Što ako pogriješimo i prihvatimo dobronamjerni savjet i još se više zapletemo u baruštinu poteškoća iz kojih se teško možemo izvući? Kako riješiti Gordijeve čvorove u koje nas život tako lako i lukavo zapetljava? Možemo li sve svoje dileme riješiti na osnovu svojih ranijih iskustava i proživljenih situacija?
U prošlim vremenima, u ovakvim situacijama ljudima su pomagali jyotishiji, vedski astrolozi, s jasnom vizijom i razumijevanjem stvarnosti. Jer Jyotish je nauk koji nam osvjetljava tminu materijalnog svijeta i ukazuje na put kojim trebamo krenuti kako bismo ostvarili puni smisao svoga života. A kako će to jyotishi učiniti? Tako što će nam izraditi i protumačiti naš horoskop tj. natalnu kartu.

Što sve sadrži Jyotish horoskop?

Svaki horoskop prije svega ukazuje na našu karmu koju ćemo morati u ovom životu odraditi, ali također i na našu dharmu koja predstavlja načelo ispravnog djelovanja, ili jednostavnije rečeno – što nam je činiti a da i dalje budemo u skladu s našom duhovnom evolucijom? Osim toga, svaki horoskop ukazuje na mogućnost da se određeni događaji dogode u našoj budućnosti. Pažnja se također posvećuje karakternim osobinama, a sadrži i poziv na meditaciju, na boju koju treba nositi, dragi kamen i metal koji nas mogu zaštititi od negativnog utjecaja planeta, a također dobijamo i odgovor kojem tjelesnom tipu pripadamo prema učenju Ayurvede (vatta, pitta, kapha).

Međudjelovanje: čovjek – zvijezde

Jyotish nas podsjeća na to kako je točno da zvijezde djeluju na nas ali i da mi djelujemo na zvijezde. Iako čovjek ne može u potpunosti spriječiti neku nesreću koja ne ovisi o njemu, on ipak može ublažiti njenu jačinu. Astrologija ne prihvaća fatalističku tezu karme. Ona nam otkriva snage koje olakšavaju ili usporavaju naš napredak i omogućuje nam dosta precizno izračunati koliko truda ćemo za to morati uložiti.
Ako vidimo nešto loše u svojem horoskopu, trebali bismo to iskorijeniti. Ukoliko su npr. Chandra (Mjesec) i Mangal (Mars) u trenutku našeg rođenja u negativnom aspektu ili odnosu, tada moramo kontrolirati svoju razdražljivost. Dakle, horoskop nije opis nepromjenljive sudbine. On ukazuje gdje se na karmičkom putu nalazi duša. Jedan veliki indijski spjev kaže: “Budale koje vjeruju da je sve u rukama sudbine, propadaju.”

Važnost Mjeseca

Jyotish najveću pažnju pridaje položaju Mjeseca (Chandra) i zato se zove “sideralna astrologija”, za razliku od Zapadne koja najveću pažnju pridaje položaju Sunca. Drugi naziv za Zapadnu astrologiju je i “tropska astrologija”. Tako npr. prema Zapadnoj astrologiji kažemo da smo rođeni u znaku Vodenjaka, jer nam se Sunce u trenutku rođenja nalazilo u tom znaku. Prema Jyotishu, bit ćemo Vodenjak ako nam se Mjesec ili Chandra nalazio u tom znaku.
Zašto Jyotish veću pažnju pridaje Mjesecu? Odgovor nam može dati i moderna znanost koja danas sve više uviđa da je utjecaj Mjeseca na biološke sustave (pa tako i na čovjeka) velika. Tako npr. Mjesec više od Sunca utječe na elektrostatičke potencijale drveća i to direktno gravitacijom ili indirektno preko učinaka ionosferske plime i oseke ili modulacijom magnetskog polja. U Jyotishu je poznato da ćemo posjedovati veću stabilnost, sposobnost i sreću u akcijama kada se Mjesec u tranzitu nađe u svojem natalnom položaju tj. u istom znaku kao i prilikom rođenja. Mjesec ima veliki utjecaj i na uzgoj biljaka. Tako ljudi u Indiji znaju da biljke najbolje rastu za vrijeme punog Mjeseca, ali tada se ne ubiru plodovi jer biljka tada hranjive tvari koristi za svoj rast, a ne predaje ga nama. Također, sađenje i presađivanje vrši se samo onda kada je Mladi Mjesec, jer su tada fiziološki procesi u biljci usporeni.
Mjesec upija tokove sunčevog zračenja i prenosi ih na zemlju, potičući rast biljnog kraljevstva, životinja i ljudi. On je prvi pokazatelj konkretnih događaja, materijalnih i izvanjskih promjena. Pod njegovim utjecajem naše su osobne prilike, sudbina i materijalno blagostanje. Zato aspekti između Mjeseca i ostalih planeta jače utječu na čovjeka, nego aspekti drugih planeta. Budući da Mjesec predstavlja našu cjelokupnu osobnost, vrstu osjećanja, sklonosti, vanjski temperament i osobnu svijest, njegovi aspekti nam ukazuju u kojem će se smjeru razvijati naši interesi u životu.

Pomirenje dviju suprotnosti

“Čovjekova karma, njegova sreća, promjene, sve je to sadržano u Mjesečevom utjecaju“ kaže rishi Tiruvenkatacharya. Mjesec označava i našu spontanu prirodu koja nije pod utjecajem društvenih normi, nametnutog nam roditeljskog odgoja, tradicija, religije i sličnih utjecaja.
Ako ne poznajemo svoj urođeni karakter, a to je znak u kojem se nalazio Mjesec u trenutku našeg rođenja, ne možemo točno znati što će nam ostali planeti donijeti u životu, gdje trebamo izbjeći negativne, a gdje pojačati pozitivne osobine. Zato je važno upoznati svoj karakter ako želimo fizički, mentalni i duhovni uspjeh u životu.
Mjesecu se daju muške i ženske osobine, a također su i Yin i Yang sadržani u njemu. Naš je zadatak u sebi pomiriti te dvije suprotnosti. Značaj Mjeseca je tako velik da on ima i dva čvora, Rahu i Ketu, koji nisu pravi planeti, već samo dvije osjetljive točke koje se javljaju prilikom presjecanja Mjesečeve i Zemljane putanje. Njihova važnost je velika u vedskoj astrologiji, naročito poslije velikog astrologa Varaha Mihire. I ovdje vidimo Mjesečevu muško-žensku polarnost: Rahu je muško, a Ketu žensko, a spisi ih opisuju da su oboje tamnoputi, zadimljeni i udišu dim. Rahu je odan boginji Durgi, a Ketu polubogu Shivi.
U vedskom Dasha sustavu predviđanja, koji je jedinstven na svijetu, Mjesec ima primarnu važnost jer se od njega računaju sva ostala planetarna razdoblja.
Ovdje smo iznijeli samo uvod o pravom značaju Mjeseca u astrologiji o kojem ćemo detaljnije govoriti u našim tečajevima Jyotisha.