Netko bi se mogao upitati kakva je potreba za Jyotishem, vedskom ili indijskom astrologijom, kada ovdje na Zapadu već imamo razvijenu astrologiju koja, čini se, dobro funkcionira. No, moramo napomenuti kako u Zapadnom sustavu početak proljeća nije prirodno označen kao nulti stupanj, iako u stvarnosti ekvinocij počinje u Ribama. Oba sustava prihvaćaju iste znakove i planete, ali postoje i tu neke razlike. Moramo zapravo reći da postoje dvije glavne i osnovne razlike između ova dva sustava. O njima sam već nešto rekao u prethodnom članku, “O Jyotishu”, no nije na odmet ovu tematiku dodatno detaljnije razjasniti.

Prva razlika

Prva razlika odnosi se na temelje na kojima počiva vedska astrologija. Ona se zasniva na informacijama koje su dane u svetim spisima. Ovi su vedski spisi podareni zajedno sa stvaranjem ovoga svijeta kako bi stanovnici u njemu mogli imati dobrobit od uporabe tih informacija. Oni tako mogu napredovati u svojoj progresivnoj svjesnosti i postupno doći do više razine razumijevanja vječnih kozmičkih načela. Na taj način oni mogu postati sposobni osloboditi se samsare – kruga rađanja i umiranja – te okova materijalne egzistencije.
Tako, primjerice, posebno u Puranama, vedskom spisu, postoje astrološke informacije koje su osobito korisne za utvrđivanja karaktera novorođenog djeteta. Zasnivajući se na njima, mogu se učiniti odgovarajući aranžmani za njegovo obrazovanje, ženidbu ili udaju i karijeru. Ovdje na Zapadu svjedoci smo općeg nastojanja da djecu svrstamo prema istom školskom programu. Neka su djeca zbog toga frustrirana jer im je takav program suviše spor i ne pruža izazov njihovoj kreativnoj inteligenciji. Druga su, pak, nezadovoljna jer im je takav program isuviše brz, pa nikako da uhvate korak s njim. Treća su opet frustrirana jer u tom programu nisu dovoljno potencirane stvari koje ih zanimaju. Iz tog razloga, mnoga djeca nisu dovoljno zaintrigirana postojećim školskim sustavom naobrazbe. Dakako, primjer ovog problema vrlo je općenit i možda nam se čini da ne zahtjeva pomoć astrologije. Međutim, astrološki utjecaji mogu vrlo lako analizirati najbolji položaj za svaku pojedinu osobu. Upravo takve informacije razotkrivene su u ovim spisima. Posebno tu možemo istaknuti velikog mistika i sveca Parashara Munija i njegovo djelo “Brihad Parashara Hora shastru”, koja nam pomaže da u cijelosti shvatimo karakter osobe, kao i u kojem će smjeru ona krenuti tijekom svoga života.

Druga razlika

Jyotish sadrži ponekad vrlo komplicirane kombinacije planeta, koje nije moguće otkriti promatranjem. On daje mnogo više detalja o karakteru osobe, o njenoj karmi i različitim stvarima koje ona treba naučiti u svome životu, što nije slučaj u zapadnoj astrologiji koja je isključivo temeljena na promatranju. Dakako, mi ne želimo tvrditi kako je zapadni sustav beskoristan ili ne daj, Bože, loš, ali na temelju dosadašnjih iskustava možemo reći da je Jyotish u mnogim svojim segmentima ipak nadmoćniji. Druga razlika između ova dva spomenuta sustava ogleda se u tome što se na Zapadu rabi nepokretni zodijak. To znači da je u zapadnom horoskopu prvi stupanj Ovan, koji predstavlja početak zodijaka. On je definiran kao položaj Sunca u trenutku proljetnog ekvinocija. Drugim riječima, prvi dan proljeća definiran je kao nulti stupanj Ovna i drugih se jedanaest znakova nadovezuje iza njega. Međutim, činjenica je da prvi dan proljeća pokazuje kako se Sunce nalazi na 7° Riba. Zato, zapravo, trebamo govoriti o dobu Riba, budući da u tom znaku započinje godina.

U ovom primjeru Alberta Einsteina možemo razmotriti razlike između Jyotish karte i Zapadne astrološke karte. Lijevo se nalazi Jyotish karta u kojem se podznak (lagna, ascendent) nalazi u Blizancima, dok se u desnoj, Zapadnoj astrološkoj karti, podznak nalazi u Raku.
Različita tumačenja

Ovdje na Zapadu možemo nekoga upitati u kojem je znaku horoskopa rođen i on može odgovariti da je to Lav, Ovan ili Djevica. Pod tim se misli da je Sunce bilo u tom znaku u trenutku njegova rođenja. Međutim, činjenica je da je Sunce, u većini slučajeva, bilo u prethodnom znaku. Upravo ta razlika od 24° uzrok je znatne razlike u interpretaciji horoskopa i dovodi do mnogih razmimoilaženja koje nalazimo u Zapadnom sustavu astrologije.
Analizirajmo to na praktičnom primjeru. Recimo da je neka osoba rođena 25.05. bilo koje godine. U zapadnoj astrologiji ona automatski biva okarakterizirana kao Blizanac. No, činjenica je da je tog datuma Sunce bilo u znaku Bika. Prema astrološkom shvaćanju, Blizanci se smatraju zračnim znakom, a za njega je svojstven intelektualni rad i vrlo izražene sposobnosti komunikacije. Međutim, Bikovi, kao zemljani znak, posjeduju vrlo izražene praktične sposobnosti dijametralno suprotne Blizancima. Na taj način možemo razmotriti svih dvanaest znakova zodijaka i pronaći brojne primjere osoba koje su pogrešno okarakterizirane kao pripadnici određenih znakova. Dakle, Zapadna astrologija ignorira precesiju ekvinocija, što znači da proljeće dolazi svake godine nešto malo ranije. To je inače vrlo spor proces tijekom kojeg dolazi do promjene od 30°, koliko iznosi jedan znak, u razdoblju od 2000 godina. Ta promjena dakle, očito je vrlo spora, ali ipak se proljeće promijenilo od početka Ovna gotovo do samog početka Riba. Precesija se dakle odvija unatrag. U dobu Vodenjaka, Sunce će se u proljeće naći u tom znaku. Svaki znak obuhvaća 30°, pa je tako cijeli zodijak zapravo krug od 360°. Razlika od 24°, koju danas imamo, znači da većina ljudi, radi boljeg razumijevanja svog astrološkog znaka, treba pomnije razmotriti i proučiti odlike znaka koji prethodi onom kojeg sada smatraju svojim znakom. Dakako, zbog prijestupnih godina kao i drugih fluktuacija, te promjene ne mogu biti u potpunosti točne. Za točniji proračun potrebno je imati potpunije tablice. Ovo su, dakako, samo približni položaji.