Rahu i Ketu, također nazvani u zapadnoj astrologiji i Mjesečevi čvorovi (a također i Zmajeva glava i Zmajev rep), najistaknutiji su i izuzetno snažni planeti u Jyotishu, vedskoj astrologiji (popularno nazvanoj i indijska astrologija). Ne čudi stoga što pri čitanju karte rođenja (horoskopa) svaki jyotishi (vedski astrolog) poklanja ovim planetima veliku pažnju.
Zašto su Ketu i Rahu toliko važni u horoskopu?
Ketu i Rahu su polarno suprotni i uvijek su točno jedan naspram drugoga prema stupnjevima u karti rođenja svake osobe, pa tako stvaraju njen karmički temelj ili os. Oni nisu stvarni planeti već matematičke točke u svemiru koje uzrokuju pomrčinu Mjeseca i Sunca. Zbog ovoga se nazivaju “Chaya grahe” ili “sjenoviti planeti”. Vrlo su značajni u Jyotishu i dobili su puni status planeta zbog toga što se smatraju “karmičkom osi” osobe – Rahu, ili Sjeverni Mjesečev čvor, predstavlja našu buduću karmu, dok Ketu, Južni Mjesečev čvor, predstavlja našu prošlu karmu (iz prošlih života).
Rahu predstavlja neistraženu karmu, neispitano područje, snažne prisile i želje na koje smo gonjeni obaviti/slijediti ih u ovom životu.
Ketu predstavlja našu prošlu karmu koju smo već istražili i razvili majstorstvo i vještinu nad njome u prošlosti.

 Osobine Ketua i Rahua

Rahu je smion, inovativan, inventivan/pronalazačkog duha, futurističan, i voli originalnost, dok je Ketu oprezan, obazriv, odvojen, neovisan, vezan za tradiciju, a posebno za drevnu mističnu tradiciju, i može biti fundamentalista.
Rahu je ekstrovertan (otvorena osoba) i naginje materijalističkim težnjama, dok je Ketu introvertan (zatvorena osoba) i teži ka duhovnim ciljevima. Rahu je snaga materijalističke želje koja nas vodi u novu inkarnaciju, a Ketu je snaga duhovne želje koja nas oslobađa. Rahuov smještaj u Rashi Chakri (karta rođenja, horoskop) predstavlja mjesto u kojem se ispoljavaju naše snažne želje, vezanosti, ambicije, nedostatak kontrole, i gdje smo ranjivi i osjetljivi na promjene.
Ketuov smještaj u Rashi Chakri (karta rođenja, horoskop) predstavlja mjesto u kojem se ispoljava naš nedostatak želje, vezanosti, privrženosti i motivacije. On pokazuje naše duhovne sklonosti i težnje, psihičku osjetljivost (psihičke uvide tj. vidovitost) i otkriva naš put oslobođenja.
I Ketu i Rahu predstavljaju nekonvencionalnost, ekscentričnost, sklonost ka ovisnosti, čudne i neobične događaje, težnje ka alternativnim područjima, psihičke uvide, i višu psihičku suptilnu energiju.

12 “karmičkih osi” Ketua i Rahua

Kao što smo spomenuli, Ketu i Rahu se uvijek nalaze točno jedan nasuprot drugoga u horoskopu (na istom stupnju nasuprotnih astroloških znakova), pa tako čine os karte rođenja osobe, poznatu kao “karmička os”. Budući da svaki horoskop ima 12 kuća koje predstavljaju sva ljudska životna područja, tako postoji i 6 “karmičkih osi” koje predvodi Rahu, i 6 “karmičkih os” koje predvodi Ketu. Dakle, ukupno postoji 12 “karmičkih osi” (6 “karmičkih osi” Rahu/Ketu, i 6 “karmičkih osi” Ketu/Rahu).
Za lakše snalaženje, navedimo primjer prve “karmičke osi” 1/7 (os između 1. i 7. kuće) u kojoj postoje dvije kombinacije “karmičkih osi”:

• 1/7 Ketu/Rahu – u 1. kući nalazi se Ketu, a u 7. kući Rahu
• 1/7 Rahu/Ketu – u 1. kući nalazi se Rahu, a u 7. kući Ketu

U sljedećoj “karmičkoj osi” 2/8 (os između 2. i 8. kuće) postoje dvije kombinacije:

• 2/8 Ketu/Rahu – u 2. kući nalazi se Ketu, a u 8. kući Rahu
• 2/8 Rahu/Ketu – u 2. kući nalazi se Rahu, a u 8. kući Ketu

Nakon 3., 4., 5., i 6. kuće, ponovno se vraćamo na prvu “karmičku os” 1/7 (ili 7/1).
Svaka od ovih 12 “karmičkih osi” stvara zaseban životni obrazac (12 životnih obrazaca). Kada bolje razmotrimo i proučimo ove “karmičke osi”, kao i obrasce koje one čine, tada možemo uočiti sličnosti koje se ponavljaju u sudbinskom putu osoba s istom pripadajućom osi. Iako ove sličnosti nisu iste (zbog razmještaja planeta koji se razlikuje od horoskopa do horoskopa), one su ipak podudarne u priličnom broju životnih zbivanja.
Primjerice, Jim Morrison, Erich Von Daniken, Lord Byron, Nikola Tesla, Brigitte Bardot, Charles Bukowski i Stephen King pripadaju 1. “karmičkoj osi” – 1/7 Ketu/Rahu (u 1. kući nalazi se Ketu, a u 7. kući Rahu), čija su obilježja: dodiri s nadzemaljskim, ali i stjecanje svjetovne mudrosti / slava, strast i egomanija.
Za razliku od njih, Jimi Hendrix, Orson Welles, Bill Clinton i Gary Kasparov pripadaju 3. “karmičkoj osi” – 3/9 Ketu/Rahu (u 3. kući nalazi se Ketu, a u 9. kući Rahu), čija su obilježja: nekonvencionalna vjera u religiozne simbole, uspjeh ili u stranoj zemlji ili putem stranaca / unutarnja borba između materijalnog i duhovnog, itd.

Više detalja o karmičkim osima možete saznati u tekstu “12 karmičkih osi“.
Pogledajte i primjere Rahu-Ketu horoskopa u kratkim analizama “karmičke osi” Angeline Jolie i Jimi Hendrixa.