U ovom članku navodimo dva kratka primjera Rahu-Ketu karmičkih osi. Prije čitanja ovoga teksta, savjetujemo vam da se prvo upoznate s tekstom “Rahu i Ketu – 12 karmičkih osi“.

Angelina Jolie

5/11 Rahu/Ketu karmička os
U 5. kući nalazi se Rahu, a u 11. kući Ketu – njen horoskop se nalazi na vrhu, iznad fotki.
Prisutnost u masovnim medijima, “svjetla pozornice”, izražen snažan intelekt i mentalna energija / Megalomanija, problemi i briga oko djece (vlastitom ili posvojenom)
Angelina Jolie, rođena Angelina Jolie Voight (Los Angeles, Kalifornija, 04.06.1975.), svjetski je poznata američka filmska glumica. Dobitnica je tri Zlatna globusa i Oskara za najbolju sporednu ulogu.
Godine 2006. izabrana je za “najzgodnije slavno tijelo” u izboru “E! Television” i najljepšu ženu prema izboru časopisa “People”. Redovito je visoko rangirana na takvim izborima.

Ovo nimalo ne čudi jer se planet Shukra (Venera), koji simbolizira ljepotu, šarm, gracioznost i romantičnost, nalazi u njezinoj 1. kući, Karkata lagni (ascendentu Raka), emocionalnom i nježnom rashiju.
UNHCR-ova je veleposlanica dobre volje (također utjecaj Shukre i Karkata lagne). Trenutno živi s Brad Pittom s kojim ima troje biološke i troje usvojene djece.
Njena karmička os ukazuje na “probleme i brigu oko djece (vlastitu ili posvojenu)”, pa kako godine odmiču, i djeca odrastaju, ova karaka sve više dobiva na značaju. Bit će zanimljivo vidjeti, u godinama koje su pred nama, odnos majke Angeline s njezinom djecom. No, ne moramo se brinuti da ćemo glede toga išta propustiti, jer će nas svjetski mediji o tome temeljito i blagovremeno izvještavati. “Prisutnost u masovnim medijima” karaka je s kojom je Angelina “na ti” i s kojom se u cijelosti srodila. Ona je jednostavno predodređena za središnje mjesto u svjetskim medijima, stjecanje svjetske slave, kao i brojnih nagrada i priznanja.
U njenoj karmičkoj osi, planet Rahu (hrabrost, ambicija, ekstrovertnost, masovna komunikacija, snažna želja, masovni trendovi, neovisnost, perverznost, devijantno ponašanje, pustolovni duh), nalazi se u 5. kući, koja predstavlja kreativnost i kreativno izražavanje, film, djecu, snažne strasti (za što smo jako zainteresirani), talente, vještine, izražavanje emocija, ljubav i romansu itd. S druge strane ove osi nalazi se 11. kuća koja ukazuje na novčane dobitke, velike prihode, čast i prestiž, ispunjenje želja, nagrade i promicanja.
No, klopka u koju mnogi s ovom karmičkom osi upadaju naziva se “megalomanija”, i to iz razloga što im obično prije ili kasnije “slava udari u glavu”.
No, razmotrimo sada ovu karmičku os iz drugog ugla, onog višeg, metafizičkog, duhovnog.
Podsjetimo se, Ketu, koji se u Angelininoj karti rođenja nalazi u 11. kući, ukazuje na prošlu karmu i na ono što je ona već odradila u prošlosti, a čemu u ovome životu ne bi trebala pridavati veći značaj. To znači da je ona već bila bogata i slavna osoba u prošlom životu. Dakle, iskustvo je to koje je već proživjela i odradila.
Zapravo, Ketuov smještaj u karti rođenja predstavlja mjesto u kojem se treba ispoljavati naš nedostatak želje, vezanosti i motivacije. On, u biti, otkriva naš put oslobođenja. Dakle, ono na što Angelina treba obratiti pažnju je da bogatstvo, slava i prestiž zacijelo nisu pravi, istinski put (ili barem ne jedini put) koji vodi do oslobođenosti od okova materijalnih vezanosti, tj. do višeg, metafizičkog i duhovnog razvoja.
Rahu, koji se u ovoj osi nalazi u 5. kući, pored ispunjenja materijalnih želja, ukazuje i na našu potrebu za duhovnim traganjem (viša razina značenja 5. kuće). Ovo potvrđuje i položaj Angelininog vladara raspodjele karme (on ukazuje na životna područja u kojima primamo pomoć za osobni razvoj i prosperitet u sadašnjem životu) u 9. kući (religija, duhovni put, mudrost).
Stoga je Angelinina životna lekcija naučiti uravnotežiti njenu snažnu potrebu za slavom, bogatstvom i priznanjima, s jednakom razinom uvažavanja i prihvaćanja duhovnosti.
Naime, na svojoj nižoj, svjetovnoj razini, ova karmička os 5/11 ukazuje na bogatstvo i slavu, mjesta igara, centre za rekreaciju, kasina, kockarnice (materijalna zadovoljstva), dok na višoj razini ona ukazuje na hramove i crkve tj. na religijski i duhovni život (duhovna predanost). Ova viša razina, uvažavanje duhovnosti, put je do njenog oslobođenja i važna stuba u njenom evolucijskom razvoju.

Jimi Hendrix

3/9 Ketu/Rahu karmička os
U 3. kući nalazi se Ketu, a u 9. kući Rahu – njegov horoskop se nalazi ispod fotki.
Nekonvencionalna vjera u religiozne simbole, uspjeh ili u stranoj zemlji ili putem stranaca / Unutarnja borba između materijalnog i duhovnog
“Glazba je moja religija.”
“Rock je najjača religija – rock ne možete ubiti, rock nema granica, on je jedini zakon!”
Jimi Hendrix (Seattle, 27.11.1942. – London, 18.09.1970.) je legenda rock glazbe i gitaristički genij. Bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarist koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz, soul, R&B i druge glazbene stilove. Učio je svirati nadahnut glazbenicima kao što su B. B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry. Na poziv producenta i menadžera Chasa Chandlera (bivši basist sastava “The Animals”), odlazi u London, gdje započinje svoju povijesnu karijeru s basistom Noelom Reddingom i bubnjarom Mitchom Mitchellom. Nakon Hendrixove smrti izdani su brojni kompilacijski, studijski i koncertni albumi s njegovim neobjavljenim materijalom.

Jedna od karaka (značajki) 3. kuće su glazba i žičani instrumenti, a među ovoj vrsti instrumenata svakako je na prvom mjestu gitara. Budući da je Ketu povezan s električnom energijom, a on se u Jimijevoj karti rođenja nalazi u 3. kući, ne čudi što je došlo do ovakvog fantastičnog spoja Jimija i električne gitare. Ovaj spoj događa se u Kumbha rashiju (znaku Vodenjaka), kojega krasi mističnost, inventivnost, originalnost, ekscentričnost, zabavna industrija, mediji, električna energija, metafizika – što povećava i sjajno ujedinjuje i spaja ranije spomenute značajke.
Pogledajmo sada što se događa s druge strane, na drugoj strani ove karmičke osi. Budući da je na drugom kraju ove karmičke osi planet Rahu (originalnost, inovativnost, snažna želja, ambicija, pionirski duh) smješten u 9. kući (religija, najviši ideali, spiritualnost, nadahnuće, rituali), ne čudi što je njegova glazba potpuno originalna, inovativna i prepuna mističnog, magijskog i spiritualnog simbolizma.
Snažna vezanost za neortodoksnu religiju i spiritualnost (utjecaj Rahua), te “nekonvencionalna vjera u religiju i njezine simbole” najbolje su dočarane u samim nazivima njegovih pjesama: “Voodoo Child”, “Angel”, “Power of Soul”, “Born Under a Bad Sign”, “Spanish Castle Magic”…
Smještaj Rahua u 9. kući u kojoj se u Jimijevoj karti rođenja našao Simha rashi (znak Lava), dodatno obogaćuje ovog legendarnog gitarističkog genija svojim rashi karakama (značajkama) – kreativnost, izražajnost, kraljevski stav, vodstvo, zaigranost, ponos, izvođač, zabavljač i “svjetla pozornice”.
Kao što smo spomenuli, na poziv producenta i menadžera Chasa Chandlera (bivši basist sastava “The Animals”), Jimi odlazi u London, gdje njegova karijera doživljava nagli uspon – “uspjeh ili u stranoj zemlji ili putem stranaca”. Ovo potkrijepljuje i položaj njegovog vladara raspodjele karme (on ukazuje na životna područja u kojima primamo pomoć za osobni razvoj i prosperitet u sadašnjem životu, a također i put kojim možemo ostvariti svoj najveći uspjeh) u 12. kući (strana zemlja, astralni svijet). U ovoj kući smjestio se Vrishchika rashi (znak Škorpiona), koji je Jimijevoj glazbi dodao svoje “tamne i teške boje” – spiritizam, šamanizam, misticizam, astralna područja, magija, misterioznost, magnetičnost, karizmatičnost, strastvenost, buntovnost, interes za karmu i reinkarnaciju, itd.
Vladar njegove karme iz prošlog života (ukazuje gdje trebamo otplatiti svoje dugove koje smo donijeli sa sobom iz prošlog života, a otkriva također i naše skrivene talente) nalazi se u kući iscjeljivanja te pomaganja i služenja drugih. Bilo bi interesantno vidjeti kako bi se Jimijev život dalje razvijao i bi li ove značajke izvršile snažniji utjecaj na njegov daljnji sudbinski put. Nažalost, to nećemo nikada saznati, jer ga je smrt zadesila u njegovoj 28. godini života.
Spomenimo kako je Jimi već u prošlom životu bio sjajan glazbenik (moguće također gitarist), zbog položaja Ketua u 3. kući, a u ovom životu njegova vjerojatna misija (Rahu u 9. kući – dharma kuća koja ukazuje na snažnu želju za ispunjenjem životne misije) je bila da svojom glazbom pokuša razotkriti i obznaniti svijetu postojanje više dimenzionalne astralne realnosti, koju je teško spoznati običnim fizičkim osjetilima. Glazba djeluje na suptilnom, astralnom planu, i izravno djeluje na srčanu čakru (Anahata čakra), koja je povezana s međuljudskim odnosima, odnosno, s univerzalnom i osobnom ljubavlju (njome napuštamo sferu ljudske osobnosti i prelazimo u nadosobnu dimenziju ljudskog bića). Jimi nam je svojom glazbom želio poručiti da postoji viša realnost, Raj, da postoje anđeli, Bog, život prije ovoga i nakon ovoga, i da smrt nije naš konačni svršetak.

I za kraj, evo tekstova dviju njegovih poznatijih pjesama:

“Voodoo Child” (jedna od više verzija ove pjesme)

“Well, I stand up next to a mountain
And I chop it down with the edge of my hand

Well, I stand up next to a mountain
Chop it down with the edge of my hand
Well, I pick up all the pieces and make an island
Might even raise just a little sand
‘Cause I’m a voodoo child
Lord knows I’m a voodoo child

I didn’t mean to take you up all your sweet time
I’ll give it right back to you one of these days
I said, I didn’t mean to take you up all your sweet time
I’ll give it right back to you one of these days
And if I don’t meet you no more in this world
Then I’ll, I’ll meet you in the next one
And don’t be late, don’t be late
‘Cause I’m a voodoo child
Lord knows I’m a voodoo child
I’m a voodoo child.”

“Angel”

“Angel came down from heaven yesterday
She stayed with me just long enough to rescue me
And she told me a story yesterday,
About the sweet love between the moon and the deep blue sea
And then she spread her wings high over me
She said she’s gonna come back tomorrow

And I said “fly on my sweet angel,
Fly on through the sky,
Fly on my sweet angel,
Tomorrow I’m gonna be by your side”

Sure enough this morning came on to me
Silver wings silhouetted against the child’s sunrise
And my angel she said on to
“Today is the day for you to rise,
Take my hand, you’re gonna be my man,
You’re gonna rise”
And she took me high over yonder

And I said “fly on my sweet angel,
Fly on through the sky,
Fly on my sweet angel,
Forever I will be by your side.”