Uobičajeno je ne samo u tradicionalnim, već i suvremenim društvima, raspitivati se i propitivati o trudnoći i rođenju djeteta ubrzo nakon sklopljenog braka. Obično to čine roditelji bračnog para, budući djede i bake, koji jedva čekaju na radosnu vijest o trudnoj snahi ili kćeri, i budućem rođenju prinove u obitelji. U prošlosti (iako se to još uvijek događa i danas), a posebno u patrijarhalnim zemljama, ako se nekoliko godina nakon braka nije rodilo dijete, roditelji oženjenog sina često su za takvu nesretnu situaciju optuživali snahu, proglašavajući je nerotkinjom, “zlosretnicom”, i drugim sličnim pogrdnim imenima. Ipak, s napretkom medicine, situacija se s vremenom promijenila, pa nije rijedak slučaj, a pogotovo na Zapadu, da budući bračni partneri prije nego sklope brak obave potrebne medicinske pretrage kako bi utvrdili postoji li kakva zapreka za začeće djeteta, a ako postoji (kod žene, muškarca, ili oboje), što trebaju poduzeti i kako im medicina može pomoći da riješe taj problem.
Postoje brojni slučajevi u kojima liječnici uvjeravaju par da lijekovi, tretmani i terapije bazirane na suvremenoj medicini mogu riješiti njihov problem glede začeća, ali im ne znaju sa sigurnošću reći kada će se roditi njihovo dijete. Postoje i slučajevi u kojima trudnoća ne kasni, ali se tijekom trudnoće ili nakon rođenja pojavi neki drugi problem vezan uz djecu (bolesti, invaliditet, loša sreća od djece i sl.).
Sve do nedavno, na brak bez djece gledalo se kao na prokletstvo pa su se poradi poboljšanja takvog stanja, obično u ruralnim sredinama, preporučivale razne ljekovite i iscjeliteljske metode. Dakako, napredak medicine doveo je do toga da su takva gledišta doživjela brojne modifikacije u modernom društvu.
U svakom slučaju, razlozi zašto parovi nemaju djecu su sljedeći:

1. Bračni par nema djecu uglavnom zbog svoje posvećenosti karijeri.
2. Žene u zapadnom društvu iz subjektivnih ili objektivnih razloga ne žele imati dijete čak i nakon što se udaju.
3. Nemogućnost začeća zbog smanjene ili potpune neplodnosti ili veći problemi kod održavanja trudnoće.

No, oni parovi kod kojih djeca kasne, a oni ih žele imati, Jyotish, vedska astrologija, može biti od velike pomoći. Tako se astrološka analiza, kojom se u Jyotishu utvrđuje mogućnost ili nemogućnost da bračni par ima djecu, obavlja u nekoliko različitih faza.
U prvoj fazi utvrđuje se mogućnost para (plodnost oba partnera) da ima djecu. Ako takva mogućnost ne postoji, pronalazi se vjerojatnost za usvajanjem djeteta.
Druga faza razmatra razloge za kašnjenje tj. odgađanje rođenja djeteta i utvrđuje vremenski rok za njihovo moguće rođenje.
Prvotni elementi koji se u toj astrološkoj analizi razmatraju su sljedeći:

1. 5. astrološka kuća koja ukazuje na djecu i vladar ove 5. kuće u natalnoj karti.
2. Jupiter (Guru), koji predstavlja djecu u natalnoj karti.
3. Ista se analiza vrši i u Saptamshi (Dodatna karta za analizu djece).

Pogledajmo primjer ove analize kod poznate američke filmske glumice, Cameron Diaz, koja nema svoju niti posvojenu djecu.

U natalnoj karti (prva karta lijevo) vladar njezine 5. kuće (Vaga/Tula) djece je dobroćudna Venera (Shukra), koja se nalazi u 1. kući (podznak). Venera prima pozitivan aspekt (drishti) od Jupitera (Guru), no, ujedno se nalazi i u vrlo nepovoljnoj Papa Kartari yogi (omeđena je zloćudnim planetima). Ovo stanje Venere ukazuje na kašnjenje s rođenjem djeteta.
Njezina 5. kuća aspektirana je od slabog Mjeseca, što nije snažan faktor pa slabo potpomaže rođenju djece. Jupiter, koji predstavlja djecu, vrlo je snažan u njezinom horoskopu, i jedini je faktor koji jasno ukazuje na mogućnost rođenja djece.
Ipak, njezina Saptamsha (Dodatna karta za analizu djece – u našem primjeru, karta u sredini gore), nije nimalo sjajna i slabi pozitivan utjecaj Jupitera. Ovdje se vladar 5. kuće, Mars (Mangala), nalazi u vrlo lošoj 12. kući, u konjukciji/yuti (združenost) s blago zloćudnim Suncem (Surya), nepovoljnim planetom za djecu, a Jupiter se nalazi u 2. kući na lošoj Rahu-Ketu osi, što je također vrlo nepovoljan faktor za začeće i rođenje djece.
Dakako, u Jyotishu postoje i drugi brojni faktori koje nismo uzeli u obzir u ovoj kratkoj analizi, no, već ovih nekoliko navedenih činitelja dovoljan su dokaz koji jasno ukazuju na teškoće kod začeća i rođenja djece kod Cameron Diaz.