Možda će mnoge iznenaditi, no, drevna Indija je bila vrlo napredna glede određivanja vrste rođene djece, i prihvaćala je vrlo suosjećajan stav prema djeci rođenoj u različitim bračnim ili izvanbračnim odnosima. Tako možemo vidjeti da u poznatom spjevu, “Mahabharati”, u poglavlju pod nazivom “Shanta Parva”, veliki vojskovođa i mudra osoba, Bhishma, objašnjava slavnom kralju Yudhishthiri o tome kako postoje čak dvanaest vrsta sinova. Prema njegovim riječima, šest vrsta sinova rađa se iz Pratiloma brakova (brak ispod statusa u kastinskoj hijerarhiji), a šest iz Anuloma brakova (u kojima je kastinski status muža veći od kastinskog statusa supruge).
Osim ovih dvanaest vrsta sinova, u vedskoj se literaturi obično spominje osam kategorija djece rođeno u različitim situacijama:

1. Anantrajaha ili Aurasa: Ukazuje na dijete rođeno iz zakonskog braka.
2. Niruktaja: Kada ime oca nije poznato ili je čuvano kao tajna.
3. Prasritijaha: Ova se kategorija odnosi na Niyoga sustav, koji govori o tome da je supruzi muškarca koji nije u stanju začeti dijete, ili udovici koja želi imati dijete, dopušteno da postane majka.
4. Patitasya: Kada je određena osoba moralno propala ili je izopćena od strane društvu zbog posljedice nekog grijeha ili poroka, i njegova se djeca tada jednako tretiraju u očima javnosti.
5. Datta: Odnosi se na posvojenje djece.
6. Krita: Ovo ukazuje na vrlo široko značenje koje se može odnositi na djecu začetu umjetnim sredstvima poput umjetne oplodnje, ali također i na napuštenu djecu.
7. Adhyudha: Djevojka zaljubljena u muškarca može s njime začeti dijete prije braka i roditi to dijete nakon vjenčanja za tog istog muškarca.
8. Kanina: Dijete rođeno od neudane djevojke.

O vrstama djece navedenih u “Mahabharati” brinulo je tadašnje vedsko društvo koje je iznad tradicionalnih dogmatskih pravila stavilo duhovno shvaćanje.
U kasnijim stoljećima, slavni indijski astrolog, Varahamihira (505-587.), navodi dvanaest kategorija djece:

1. Aurasa: Zakonski sin pravog oca i prave majke.
2. Kshetraja: Kada muškarac ne može imati vlastito dijete zbog neplodnosti, tada može zatražiti nečiju pomoć kako bi osigurao nastavak obiteljske loze. Takvo je dijete poznato kao Kshetraja.
3. Datta: (Kritrima): Kada je usvojen odrasli sin bez pristanka njegovih roditelja.
4. Kritrima: Dijete se usvaja iz ljubavi.
5. Adhama pravara: Kada se usvoji sin osobe koja pripada nižem rodu i društvenom statusu.
6. Gudhotpana: Dijete rođeno tajno od supruge čiji je zakonski suprug odsutan, a pravi otac djeteta nije poznat. Također, ovdje se ubraja i dijete rođeno od drugog člana obitelji.
7. Apavidaha: Dijete koje su roditelji napustili, a usvojili su ga stranci tj. drugi roditelji.
8. Paunarbhava: Dijete rođeno od udovice ili žene koju je suprug napustio.
9. Kanina: Dijete rođeno prije braka od neudate žene.
10. Sahoda: Dijete djevojke koja je zatrudnjela prije braka.
11. Kritakaha: Dijete kupljeno od vlastitih (ili drugih) roditelja.
12. Dasi-prabhava: Sin majke koja je robinja. Ova se kategorija povezuje s prošlim robovskim ili feudalnim društvom u kojoj su djeca rođena od majke koja je bila robinja ili kmet. Takva su djeca i dalje prihvaćena u društvu.

Ovo nam jasno pokazuje da je vedsko, a kasnije i indijsko društvo (temeljeno na Dharma spisima), pripisivalo veću vrijednost duhovnom razumijevanju, a ne toliko legitimnosti rođenja.

Pogledajmo jedan zanimljivi primjer slavne američke filmske glumice, Michelle Pfeiffer, koja ima i biološkog sina Johna (zakonski sin, Aurasa) i posvojenu kći Claudiju (posvojeno dijete, Apavidaha).

Jyotish klasici navode veliki broj različitih kombinacija planeta i pravila za posvojenja djeteta, no, ovdje ćemo navesti samo jedno od njih. Tako postoji pravilo koje kaže da kada je u natalnoj karti osobe 5. kuća djece u znaku Merkura/Budha (Blizanci/Mithuna ili Djevica/Kanya), ili ako je ova 5. kuća aspektirana ili povezana sa Saturnom/Shani, posvojenje djeteta je vrlo vjerojatno.
U natalnoj karti Michelle Pfeiffer možemo vidjeti da se njezina 5. kuća djece nalazi u znaku Djevice, čiji je vladar Merkur, dok Saturn svojim desetim aspektom iz 8. kuće aspektira ovu 5. kuću. Dakle, u njezinom horoskopu postoji velika vjerojatnost za posvojenje djeteta, što se tijekom njezina života i ostvarilo.