Jyotish, vedska ili indijska astrologija, izvrstan je alat koji pomaže u razumijevanju vaše dharme ili svrhe života, a također daje i konkretne vremenske smjernice za donošenje važnih odluka o karijeri, novcu, zdravlju, bračnim pitanjima itd.
Jyotish je nauk koji objašnjava životni put osobe nakon rođenja. Karta rođenja (natalna karta, horoskop), Janma Kundali, svojevrsna je “fotografija” koja je “snimljena i zapamćena” od Neba, a kvaliteta ove “fotografije” određena je vremenom i mjestom vašeg rođenja. Na ovoj “fotografiji”, tj. karti rođenja, vješt i vrstan jyotishi (vedski astrolog) uočava položaje planeta i zviježđa koji oblikuju određene obrasce, a upravo ti obrasci ukazuju na potencijalne događaje i zbivanja u vašem životu. No, nije dovoljno samo zamijetiti mogućnosti i potencijale koji se nalaze u vašoj natalnoj karti, jer jyotishi mora znati i hoće li se ovi potencijali doista i ostvariti. Također, on treba otkriti točna razdoblja i vremenske rokove kada će se određeni događaji dogoditi. Čarolija Jyotisha leži u astrološkim matematičkim formulama koje, kada se primjenjuju na podatke u karti rođenja, daju dvije važne stvari: (1) element proračuna vremena, kao i (2) analizu snage potencijalnih čimbenika. Na ovaj način, jyotishi ne otkriva samo latentni potencijal, već i istinsku vjerojatnost da će se određeni događaji dogoditi. Jyotishi tumači vašu kartu rođenja i, oslanjajući se na svoje zaključke, daje vam savjete i smjernice koje će vam pomoći da svoj život učinite boljim, kvalitetnijim i uspješnijim.

Mapa života

Snažan predskazujući, proricateljski aspekt Jyotisha uistinu zadivljuje već stoljećima. Bez ovog sustava predviđanja, budućnost bi se činila poput svojevrsnog kaosa kojem bi se mogli oduprijeti samo snagom naše vlastite volje, ili bi se pak, ukoliko smo “slabi borci”, mogli jednostavno i bespogovorno predati svemu onome što se pojavi na našem sudbinskom putu. Svakom putniku potrebna je mapa, a ona je, složit ćete se sa mnom, od esencijalne važnosti na putu zvanom život. S točnim predviđanjima, koja se temelje na ispravnim zaključcima vrsnog jyotishija, stvaramo si mogućnost da svoj život proživimo na uspješniji i kvalitetniji način. Dakle, jyotishi nam daje točnu “mapu puta” našeg životnog putovanja. Bez ove mape život je prepun nedoumica i pitanja na koja teško pronalazimo odgovore: Hoće li moj životni put biti pun zavijutaka, teških uspona, posut “drvljem i kamenjem”, ili će biti ravan, obasut mekom travom i laticama cvijeća? Hoće li ikada doći kraj teškoj materijalnoj situaciji u kojoj se trenutno nalazim? Kada ću upoznati svoju srodnu dušu? Mogu li poboljšati svoj bračni život? Hoću li se ikada obogatiti? Je li povoljno da uđem u partnerstvo s drugom tvrtkom?
Nakon što jyotishi razmotri i prouči vašu kartu rođenja, može vam pružiti vrlo korisne odgovore na ovakva pitanja.

Aktivacija potencijala u karti rođenja

Iako je Jyotish odvajkada cijenjen zbog svojih točnih predviđanja, tek je krajem prošloga stoljeća napravio značajniji prodor u Zapadnom svijetu. Ovo možemo zahvaliti pojavi osobnih računala, kao i predanosti pojedinaca koji su osmislili astrološke računalne programe zasnovane na drevnim formulama Jyotisha, a i odnedavna dostupnost engleskih prijevoda izvornih sanskrtskih tekstova, na kojima je zapisan ovaj nauk, omogućili su astrolozima na Zapadu da iskoriste ovaj nevjerojatan sustav za predviđanje budućnosti.
Život je mješavina sudbine i slobodne volje. No, znati da će se neka zbivanja uistinu dogoditi (sudbina), a neka neće (utjecaj slobodne volje), velika je umjetnost. Ključ razumijevanja ove mješavine leži u jasnom razlikovanju stupnja njihove snage (sudbina nasuprot slobodne volje) u svakoj mogućoj situaciji. Ako je nešto vrlo snažno izraženo u karti rođenja, Janma Kundali, tada to djeluje kao ruka “sudbine”, odnosno, mogućnost slobode izbora je ovdje znatno umanjena. Primjerice, u karti rođenja postoji mnogo čimbenika koji govore da će osoba u svom životnom razdoblju (Maha dasha) pod vladavinom planeta Mangala (Marsa) izgubiti posao. Ako su elementi u karti slabi i/ili malobrojni, tada se obično radi o latentnoj, mogućoj situaciji koja zahtijeva ulaganje napora, tj. uključivanje slobodne volje, kako bi se dotična situacija uspješno riješila.
Jyotishi mora znati ispravno odvagnuti brojne različite utjecaje u karti rođenja: Postoje li loši ili dobri utjecaji iz prošlog života u području partnerstva? Ima li dovoljno povoljnih aspekata koji će osigurati sretan brak? Može li osoba biti uspješnija u drugoj vrsti zanimanja?
Za “vaganje” ovih brojnih utjecaja, često različitih i miješanih, Jyotish teoretski raspolaže s brojnim alatima koji uspješno analiziraju relativnu snagu ovih astroloških čimbenika. Pravilnom uporabom ovih alata jyotishi može utvrditi hoće li se neki povoljan događaj uistinu dogoditi, ili je potreban dodatan napor kako bi se on ostvario.
Dakako, ovo nije nimalo lak zadatak. U teoriji je sve idilično, no u praksi je to Sizifov posao. Razumijevanje karte rođenja zahtijeva golem napor te iznimno iskustvo i vještinu. Ne čudi stoga tvrdnja da jyotishi mora imati um poput računala, jer se mora nositi sa stotinama informacija, često posve različitih i kontradiktornih. Kako iz svih tih informacija izvući ispravan zaključak? Koje informacije treba izdvojiti, a koje zanemariti? Proučavanje karte rođenja je kao da nastojite odgonetnuti golem kozmički sat koji otkucava vrijeme svemira. Ako mislite da je ovo pretjerana usporedba, morat ću vas razuvjeriti. Astrologija je kraljica svih znanosti. Graditeljstvo, pravo, ekonomija itd., kompleksna su i nimalo laka područja znanja. Ali, vjerujte mi, ona nisu toliko teška kao astrologija. Mogu li nam ova područja znanja dati odgovor na pitanje u kojem trenutku trebamo djelovati kako bismo si osigurali poslovni uspjeh? Ili kada je povoljno vrijeme za ulazak u brak? Postoje li važniji odgovori od onih koji se tiču našeg vlastitog života?
No, vratimo se na naš prijašnji zaključak. Dakle, jyotishi proučava kartu rođenja koja nudi iznimno kompleksnu sliku, toliko složenu i zamršenu, da se čini kao da nastoji odgonetnuti golem kozmički sat. Planeti na nebu čine sat s devet ruku (Jyotish uzima u obzir utjecaj i ulogu devet planeta), a prema njihovim položajima vrstan vam jyotishi može reći kada je povoljna prilika pred vašim vratima, i na koji se dio života ta prilika odnosi. Živjeti svoj život na ispravan način znači da djelujete u skladu s energijama koje su predstavljene obrascima ovog planetarnog sata. Kada znate u kojem će se razdoblju vašeg života aktivirati potencijal ili talent s kojim ste rođeni, tada ste u prednosti pred nastupajućim zbivanjima – pripremit ćete se unaprijed za dolazeće promjene, kao i za moguće probleme. Saznanje o tome što i kada će se nešto dogoditi može drastično povećati uspjeh vaših vlastitih napora. Pri tumačenju vaše karte rođenja jyotishi vam daje dragocjene savjete i saznanja s kojima nedvojbeno podižete sebe na višu, kvalitetniju razinu života.