Jim Morrison bio je sin admirala ratne mornarice Georgea Stephena Morrisona i Clare Clark Morrison. Kao dijete, 1947. svjedoči prometnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je da su duše mrtvih indijanaca “uskočile u njegovu”, te da su s njim ostale kroz život. To ga uvjerenje neće napustiti do smrti, pa čak u pjesmi “Peace Frog”, s albuma “Morrison hotel”, opisuje to iskustvo.

HOROSKOP JIM MORRISON
Datum rođenja: 08.12.1943. – 11:55:00 – Melbourne (FL) – SAD

Inače, Jim Morrison je završio školu “George Washington” u Alexandriji (Virginia) u lipnju 1961. godine. Prema riječima njegova profesora književnosti, Jim je čitao mnogo više od svih kolega u razredu, a njegov ukus bio je do krajnjih granica ekscentričan i izvan konvencija, pa često ni sam spomenuti profesor nije znao za djela o kojima Jim govori. U kolovozu iste godine vojska prebacuje admirala i njegovu obitelj u južnu Kaliforniju. Jim Morrison je otišao živjeti kod bake i djeda u Clearwater (Florida) gdje je pohađao “St. Petersburg Junior College”. Kasnije se prebacio na državno sveučilište u Floridi koje je pohađao između 1962.-1963. godine. U siječnju 1964. odlazi u južnu Kaliforniju. Tamo započinje studirati kinematografiju na UCLA-u (Los Angeles), koju je završio do kraja i upoznaje klavijaturista Raya Manzareka. Manzarek je tada svirao u blues grupi “Rick and the Ravens”. Budući da je Manzarek bio oduševljen Morrisonovom pjesmom “Moonlight Drive”, njih dvojica formiraju Doorse. Pridružuje im se na bubnjevima John Densmore, a na njegov nagovor mjesto gitariste dobiva Robbie Krieger. Nakon što je 1965. godine završio studij, Morrison je započeo voditi boemski život u Venice Beachu kraj Los Angelesa. Zbog prehrambenog režima od malo hrane i mnogo LSDa, nekad puniji Morrison je do 1966. godine zadobio svoj izgled prepoznatljiv s fotografija tzv. “kristova poza”, koja se nalazi na albumu “The Best of”, a snimljena je 1966. godine.
Morrison nije znao svirati niti jedan instrument, ali je pridonosio komponiranju tako što bi već u “glavi” imao melodiju za svoj tekst. Osim što je bio pjevač “The Doorsa”, bio je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca, kratkog filma i ranog glazbenog video spota za pjesmu “The Unknown Soldier”. Što se tiče ljubavnog života, Jim Morrison je bio apsolutni seks-simbol zbog svoje tzv. neodoljive karizme, ali u njegovom srcu jedino značajnije mjesto imala je Pamela Susan Courson, njegova dugogodišnja ljubav, kojoj je čak i posvetio svoju knjigu poezije “Divljina”. Njihova veza nije bila pošteđena turbulencija, pa je često bila na rubu između ludila i izopačenosti.
Oko smrti legendarnog Morrisona isplelo se nekoliko priča. Njegova djevojka Pamela ispričala je kako su boravili u njihovu stanu, te da se Jim otišao okupati, no, kada je ona ušla u kupaonicu našla ga je mrtvog u kadi.
Kada su Jimovi prijatelji u Americi saznali za njegovu smrt, isprva u nju nisu mogli povjerovati. Ray Manzarek je prvi iznio teoriju kako je Jim odglumio smrt da bi se u anonimnosti posvetio književnosti. To je potaknulo mnoge druge priče, pa su se čak javili neki svjedoci koji su Jima navodno vidjeli živog u Africi. Cijelom misteriju pomogao je i potajni pokop Jimovih posmrtnih ostataka na pariškom groblju “Père Lachaise”. Ipak, teorije o “odglumljenoj smrti” najvjerojatnije su neutemeljene i uglavnom se javljaju kod ljudi koji u kratkom životu učine velika djela. Ostao je jedna od najvećih rock legendi svih vremena.
Nakon dvadeset godina progovorio je i Jimov prijatelj, fotograf Alen Roney, koji je prijavio Morrisonovu smrt pod njegovim pravim imenom Douglas, kako ga ne bi mogli odmah dovesti u vezu sa slavnim “Kraljem guštera”. On je bio taj koji je organizirao i njegov tajni pogreb, kojemu je nazočilo samo pet ljudi. Roney tvrdi da je Jim Morrison umro od prekomjerne doze heroina i da je posljednja tri dana proveo “fiksajući” se sa svojom djevojkom Pamelom.
Pokopan je na groblju “Père-Lachaise” u Parizu. Tamo se nalaze grobovi Molierea, filozofa Abelarda, umjetnika Marcela Prousta, Chopina, Oscara Wildea, Maxa Ernsta itd.
(Izvor: Wikipedia)

Morrisonova karta rođenja (Rashi chakra) ispunjena je mnogim utjecajnim yogama (kombinacije planeta u Jyotishu koje daju povoljne ili nepovoljne učinke), no, ovdje ću se usredsrediti samo na one najznačajnije, počevši s očitim prisustvom Ketua (Južni Mjesečev čvor) i Rahua (Sjeverni Mjesečev čvor) u putanji između 1 i 7. astrološke kuće (bhave), koji ovdje tvore karmičku os 1/7. Ketu se nalazi u lagni Jarca (ascendent, uzlazni znak u trenutku rođenja) i to u vrlo bliskoj konjukciji (unutar 5°) što se može povezati s Morrisonovom intenzivnom uporabom droga, kao i alkohola. Morrison se znao često opijati do besvijesti, a nije se nimalo ustručavao miješati alkohol s lakim i teškim drogama (što je prikazano i u Oliver Stonovu filmu “The Doors”). Također, prisutnost Ketua i Rahua u karmičkoj osi 1/7 ojačao je Morrisonov interes za šamanizam, pa ne čudi što je sebe nazivao “Kraljem guštera” (“Lizard King”), i što je nosio na sebi odjeću od kože zmija i guštera, koja je u uskoj vezi s Ketuom.

Osobe rođene s istaknutim i snažnim Ketuom i Rahuom u svojim kartama rođenja gotovo uvijek imaju tendenciju da žive svoje živote u ekstremnim krajnostima – penju se do najviših visina i naglo se strmoglavljuju do samog ruba ponora – što potvrđuje i Morrisonov život. Ovi Mjesečevi čvorovi, a osobito Rahu, također mogu donijeti osobi veliku slavu, no, u skladu s drevnim Jyotish tekstovima, Rahu donosi i “pad u nemilost”, tako da osoba naglo može sve izgubiti, pa tako čak i vlastiti život. No, o ovome ćemo više govoriti nešto kasnije.

Na što nam ukazuje njegova lagna Jarca? Jarac, kao 10. znak u zodijaku, predstavlja razvojni stupanj na kojem tražimo ostvarenje naših ciljeva u fizičkoj realnosti. Jarac je, kao i njegov simbol jarac, uvijek spreman za udarac i napad glavom protiv fizičkog svijeta. No, u Jimovoj karti presudan je položaj Ketua (prošli život, nekonvencionalnost, ekscentričnost, spiritizam, spiritualnost) u lagni Jarca. To nam govori da je Jim došao u ovaj svijet s namjerom da kao jarac (koji se tvrdoglavo zalijetava u svoj cilj) uzdrma “svojim rogovima” ustaljeni establishment (“rogovi” su mu njegova glazba i tekstovi njegovih pjesama), zatim da svojim ekscesnim ponašanjem na sceni i u medijima izrazi svoj revolt i bunt protiv društva u kojem lažna moralnost ne namjerava odstupiti, a svojom izvanjskom karizmatičnom i magnetičnom pojavom u liku šamana, proroka i maga najavi svitanje novoga doba u kojem ne vrijede nikakva ograničenja i dotadašnja ustaljena konzervativna pravila. Evo Jimovih riječi tijekom kontroverznog koncerta u “Dinner Key Auditoriumu” u Miamiju (Florida) koji je održan 01.03.1969. godine: “Let people tell you what you’re gonna do. Let people push you around. How long do you think its gonna last? How long are you gonna let it go on? How long are you gonna let them push you around. Maybe you love it. Maybe you like being pushed around. Maybe you love getting your face stuck in the shit… You’re all a bunch of slaves. Bunch of slaves. Letting everybody push you around. What are you gonna do about it? What are you gonna do about it… What are you gonna do?”
Morrisonov planet Rahu je u 7. kući, što često ukazuje na više brakova, ili učestale preljube i druge nekonvencionalne seksualne aktivnosti koje današnje suvremeno društvo uglavnom smatra nemoralnim. Jyotish tekstovi spominju da Rahu u ovom položaju ukazuje na druženje s “niskim i zlim osobama”, kao i s prostitutkama i/ili raskalašenim ženama. Iako se nikada nije ženio (Rahu u 7. kući braka), Morrison je imao brojne veze sa ženama, čak i u vrijeme dok je bio u dugoj vezi s Pamelom Courson, a poznato je kako je bio i stalan gost “Whiskey-a-Go Go” striptiz bara.
U Chandra lagni (lagna se razmatra od položaja Mjeseca u karti rođenja) Venera je u 7. kući (u svom vlastitom znaku), što ukazuje na privrženost seksualnim odnosima, brojne ljubavne veze, snažnu privlačnost od strane žena (seks-simbol), i neuobičajene tj. perverzne seksualne sklonosti.
U Navamsha karti (podjelna karta koja govori o braku) Venera je također u 7. kući, aspektirana od retrogradnog Marsa i Saturna, što ukazuje da Jim neće biti u braku (karaka kuće u vlastitoj kući).
Unatoč slavnom imageu seks-simbola i velikoj popularnosti koju je uživao kod suprotnog spola, Morrison je, iako mlad čovjek, imao već velikih problema s impotencijom. Uzrok leži u pretjeranom alkoholiziranju i čestoj uporabi raznih droga tijekom godina njegove najveće slave i uspona (Ketu i Rahu karmička os 1/7), vladar lagne, Saturn, u lošoj 6. dushthana kući.
Nadalje, u Jyotishu, vedskoj astrologiji, 5. kuća ukazuje na djecu, kao i sposobnost začinjanja i dobivanja djece. Detaljnija analiza ove kuće otkriva nam razlog zašto ona nije “dala ploda” u Jimovoj karti. Prvo, Mars, koji kod muškarca predstavlja njegov spolni organ, je retrogradan (u trenutku Morrisonova rođenja Mars se kretao unatrag, umjesto, što je uobičajeno, prema naprijed), i nalazi se u 5. kući; i drugo, Sunce iz 11. kuće aspektira Marsa unutar čvrstih 5°, što nepovoljno utječe na Marsa (dovodi do tzv. “spaljenosti”).
Venera (umjetnost, glazba, poezija) je vladar 2. kuće (pisanje), u kojoj se smjestio Mars (energičnost, strast, snaga volje). Sunce (karizma, kreativno izražavanje, ambicija, težnja) je u 8. kući (tajno skriveno znanje, metafizika, astrologija, okultizam). Ova 8. kuća povezuje se sa Škorpionom, a smještaj ovoga znaka u svojoj prirodnoj kući (8. kuća) pojačava spomenuta značenja u Škorpionu glede misticizma, šamanizma, okultizma, strasti, karizmatičnosti, snažne intuicije, zanimanja za reinkarnaciju i smrt, i sl.
Sunce i retrogradni Mars, u Chandra lagni u 8. i 2. kući, doveli su do naglih promjena, slomova u karijeri, prekida, odvajanje od benda (strana zemlja – Pariz), devijantnog ponašanja, skandala, nekonvencionalnosti, kratkog života i smrti.
U Surya lagni (lagna se razmatra od položaja Sunca u karti rođenja), Merkur (pisanje, govorne sposobnosti) nalazi se u 2. kući (pisanje), što je sjajan smještaj za spisateljsku karijeru. On je ovdje vladar 8. kuće, čije smo značajke već spomenuli, i 11. kuće (veliko bogatstvo). Merkur ovdje aspektira svoju vlastitu 8. kuću, pa je posve jasno zašto je Jimova poezija bila toliko nadrealna, opsjednuta smrću i puna mističnog simbolizma.

Nadalje, treba svakako obratiti pažnju na vrlo istaknutu kombinaciju Mjesec-Venera, i njihov uzajamni aspekt na putanji 4-10. kuće: ovo daje Morrisonu interes za umjetnost, film i posebno glazbu, kao i dobar izgled, seksualnu privlačnost i trajnu slavu. U ovoj kombinaciji treba posebno istaći Veneru, jer ona u 10. kendra kući (kuća zanimanja) tvori Malavya Mahapurusha yogu (izuzetno povoljnu planetarnu kombinaciju). Ova Yoga postaje vrlo jaka kada postoji i u Udaya lagni (ascendent) i Chandra lagni (Mjesečeva lagna), što je ovdje slučaj. Malavya Mahapurusha yoga, koja se odnosi na Veneru (ona se u 10. kući nalazi u svom vlastitom znaku Vagi), dala je Morrisonu sve povoljne značajke ovog dobroćudnog planeta. A ovdje priči nije kraj, jer je Venera ujedno i Yogakaraka (najpovoljniji planet) za lagnu Jarca, jer vlada s povoljnom 5. i 10. kućom, pa time Morrisonu pojačava sveopću slavu.
U Chandra lagni, Ketu se nalazi u 10. kući (zanimanje), što nam govori da će u njegovoj karijeri sve “prštati” od nadilaženja i negiranja ustaljenih moralnih načela, i da će biti obavijena koprenom ekscentričnosti, tajnovitosti, nadrealizma i misticizma.
Vladar 10. kuće, Saturn, nalazi se u 3. kući (glazba, poezija). Budući da je on u Jimovoj karti rođenja retrogradan (u trenutku njegova rođenja kretao se unatrag), Saturn nam ukazuje na neodrađene aspekte iz prošlog života u području glazbe i poezije te ponovno vraćanje na umjetnički život.
U Surya lagni, položaj Ketua (prošli život, talenti naslijeđeni iz prošlog života) u 3. kući (glazba, poezija, mediji) dodatno potvrđuje ovaj zaključak.

Kao što sam spomenuo ranije, Morrisonov Rahu je u 7. kući, što je dovelo do brojnih ljubavnih afera. No, svi koji su poznavali Morrisona, dobro se slažu da su samo dvije žene u njegovom životu imale veći značaj: Pamela Courson i Patricia Keannelly. Pamela Courson je s Morrisonom bila od početka njegove karijere, pa sve do kraja života; a Patricia Keannelly je kao novinar (kasnije je postala i glavni urednik) časopisa “Jazz and Pop”, upoznala Morrisona, te su imali kratku aferu. Ona je bila visoka članica “Ordo Templi Supremus Militaris Hierosolymitani” (također poznat i kao “Knights Templar International”), okultnog reda, i Visoka svećenica u tradiciji Keltskog paganizma (Wiccan vještica).
Patricia je izjavila kako su se ona i Morrison vjenčali u Wiccan tradiciji, no, ovaj brak nikada nije bio priznat od strane američkog pravosuđa. Dakle, eto nam još jednog otkačenog, tajnovitog i devijantnog utjecaja sjenovitog Rahua u kući braka i okultnog Ketua u samoj lagni.
U to vrijeme, Morrison je vodio pravnu borbu sa zakonom u Miamiju (Florida), gdje je bio optužen za opscenost i navodno javno izlaganje intimnih dijelova svoga tijela tijekom koncerta (ostali članovi grupe i danas tvrde kako Jim to nije učinio). Naime, ovo se dogodilo za vrijeme koncerta grupe “The Doors” u “Dinner Key Auditoriumu”, i to u Jimovu Mjesec-Jupiter-Merkur dasha razdoblju. Ovo nam potvrđuje loš smještaj Mjeseca u Surya lagni, te nepovoljni položaji Jupitera i Merkura u samoj lagni. Tome doprinosi i njegov vladar lagne (Lagnesh), Saturn (pritisak, blokiranje), smješten u 6. kući (parnice, sporovi, prepreke, brige).
Pri procjeni karte rođenja, standardna je praksa da jyotishi, vedski astrolog, razmotri obavezno snagu i povoljnost Lagnesha ili vladara lagne, a njegovo stanje i položaj znatno utječe na cjelokupno zdravlje i dužinu života. U Morrisonovu slučaju, vidljivo je da je njegov Lagnesh, Saturn, loše smješten u 6. kući (loša upachaya kuća) i time ozbiljno oštećen (nije u svojoj kući, niti je u egzaltaciji). To je i jedan od razloga zašto su njegova slava i život bili tako kratkog vijeka. Također, Saturn je okružen s dva prvoklasna loša planeta, Marsom i Rahuom, iz susjednih kuća, što je znatno utjecalo na Morrisonov kratak životni vijek. Ova se loša situacija dalje pogoršava i položajem Saturna u 8. kući (smrt) u Surya lagni.
Ovakav loš položaj Lagnesha, Saturna, obično dovodi do paranoidnosti i depresivnih sklonosti. Na kraju će se Morrisonova samodestruktivnost i paranoidnost pokazati za njega kobnim – vodit će ga u život na rubu brijača i dovest će do njegove prerane smrti.
Na preranu smrt ukazuje i njegovo Sunce (vitalna i životna snaga, cjelokupno zdravlje, tijelo) – u lagni je ono vladar kuće smrti, a u Chandra lagni se nalazi u 8. kući (smrt).

No, valja reći kako, s druge strane, njegovo mu je Sunce (slava, pojavnost, karizma, vanjština, položaj u karijeri, vodstvo) u znaku Škorpionu (magnetičnost, prodornost, tajnovitost, buntovnost) istovremeno dalo i neodoljivu karizmatičnost i sposobnost vođe.
A u njegovoj podjelnoj karti (varga), Chaturthamshi, koja nam govori o općoj sudbini osobe, Sunce je u izvrsnom položaju (mulatrikona), u 2. kući (bogatstvo, pisanje) u svom vlastitom znaku, Lavu (kreativnost, vodstvo, kraljevski stav), zajedno s Jupiterom (bogatstvo, sreća, uspon, inteligencija).
Podsjetimo se, Jim Morrison nije bio samo frontmen i vođa grupe “The Doors”, on je praktički bio “The Doors” (uz dužno poštovanje prema ostalim članovima grupe).

Jim Morrison je napustio ovaj svijet 03.07.1971. godine, u svojoj 28. godini života. Njegova smrt dogodila se u vrijeme njegove Maha dashe Mjesec-Saturn-Jupiter. Mjesec je njegov maraka planet (planet ubojica), a o lošem smještaju Saturna već smo govorili. Ovome možemo još pridodati da u Chandra lagni Saturn aspektira Jupitera u 5. kući (čiji je vladar Sunce koje se nalazi u 8. kući smrti), te 9. kuću čiji je vladar Jupiter, i 12. kuću (smrt, svršetak, strana zemlja), čiji je vladar također Jupiter. Spomenimo da u Nadi astrologiji (grana vedske astrologije) Jupiter predstavlja vitalnu životnu silu.
U Surya lagni, Mjesec je smješten u lošoj 6. duhsthana kući, a Saturn u 8. kući (smrt, dužina života) okružen je zloćudnim Marsom i Rahuom.

Evo i teksta jedne od najpoznatijih Morrisonovih pjesama “Break On Through (To The Other Side)”, u prijevodu “Prodor na drugu stranu”.

Break On Through (To The Other Side)

“You know the day destroys the night
Night divides the day
Tried to run
Tried to hide
Break on through to the other side
Break on through to the other side
Break on through to the other side, yeah

We chased our pleasures here
Dug our treasures there
But can you still recall
The time we cried
Break on through to the other side
Break on through to the other side

Yeah!
C’mon, yeah

Everybody loves my baby
Everybody loves my baby
She gets high
She gets high
She gets high
She gets high

I found an island in your arms
Country in your eyes
Arms that chain
Eyes that lie
Break on through to the other side
Break on through to the other side
Break on through!
Oh, yeah!

Made the scene
Week to week
Day to day
Hour to hour
The gate is straight
Deep and wide
Break on through to the other side
Break on through to the other side
Break on through
Break on through.”